Izvor: RTS, 01.Mar.2022, 16:46

Tržište nekretnina eksplodiralo – gde se najviše kupovalo i koliko je plaćen najskuplji kvadrat

Pandemija je uticala na sve sfere našeg života, donošenje odluka, naročito na one koje se tiču velikih ulaganja, poput kupovine stana ili kuće. Republički geodetski zavod objavio je izveštaj o tržištu nepokretnosti u 2021. koji pokazuje da je promet nekretnina u Srbiji porastao za 28 odsto, rekla je za RTS načelnica Odeljenja za procenu i vođenje vrednosti nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda Ivana Štrbac. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Vrednost tržišta nepokretnosti u Srbiji je čak 6,1 milijarda evra, što je za 47 odsto više nego 2020. godine.

"Stanogradnja je u proseku na nivou republike poskupela u odnosu na prošlu godinu za 10 odsto, a novogradnja za 9 odsto. Osim stanova, generalno su poskupele sve nekretnine i to prati globalni nivo", rekla je Ivana Štrbac.
Načelnica Odeljenja za procenu i vođenje vrednosti nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da globalna kriza izazvana pandemijom ne samo da se nije odrazila na tržište nekretnina, već je došlo i do ekspanzije.
"Kapital je po prirodi plašljiv i uvek ide tamo gde je ulaganje sigurno, a investiranje u nepokretnosti se uvek tretiralo kao sigurno", rekla je Ivana Štrbac.
Kreditni način plaćanja je bio za jedan procenat veći nego prethodne godine, kada govorimo o Republici Srbiji, a stanovi plaćani novcem iz kredita iznosili su 34 odsto ukupnog prometa, što je, takođe, za jedan procenat više.
Najviše se kupovalo u Beogradu, kupovala se i starogradnja i novogradnja na svim opštinama. Međutim, dosta se kupovalo i u drugim većim gradovima kao što je Niš, Novi Sad, Subotica, Kragujevac…
"Najskuplji stan u Srbiji 2021. godine plaćen je 1.870.000 evra, površine je 400 kvadratnih metara i kupljen je na opštini Novi Beograd. Međutim, najskuplja cena po kvadratnom metru plaćena je u opštini Savski venac u 'Beogradu na vodi'. Tu je kvadrat plaćen 10.068 evra", rekla je načelnica Odeljenja za procenu i vođenje vrednosti nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda.
Kupovala su se i garažna mesta, a čak 50 odsto svih garažnih mesta je kupljeno u Beogradu.
"Zavisno od lokacije, garažna mesta u Srbiju su plaćana od 200 evra u Smederevu, do čak 40.000 za garažno mesto u 'Beogradu na vodi'", navela je Ivana Štrbac.
Kada je reč o kupovini kuća i apartmana promet vikendica je ostao na približno istom nivou kao i 2020. godine. Cene vikendica kreću se od 1.000 do čak 400.000 evra koliko je plaćena vikendica na Kopaoniku. Tradicionalno su tražene vikendice u planinskim centrima kao što su Zlatibor i Kopaonik, ali i u banjama.
Promet građevinskog zemljišta je skočio za 40 odsto u odnosu na 2020. godinu a promet poljoprivrednog zemljišta za 12 odsto, rekla je za RTS načelnica Odeljenja za procenu i vođenje vrednosti nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda Ivana Štrbac.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.