Trodnevni skup Poverenje u institucije – celovita podrška žrtvi u Novom Bečeju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Sep.2021, 13:48

Trodnevni skup "Poverenje u institucije – celovita podrška žrtvi" u Novom Bečeju

U organizaciji pokrajinskog zaštitnika građana u Novom Bečeju se održava trodnevni skup pod nazivom Poverenje u institucije – celovita podrška žrtvi. Uz učešće stručnjaka iz više oblasti kao rezultat skupa formulisaće se preporuke za unapređenje odnosa institucija sa žrtvama.

Na plenarnom skupu Poverenje u institucije – Celovita podrška žrtvi istaknuto je da je potrebo osnaživanje kao i povezivanje institucija, kako bi se uspostavio sistem koji će da zaštiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << žrtve od nasilja i nasilničkog ponašanja.

“Od početka do kraja znači od kada se desi zabranjena posledica i ono nastupi pa do pravosnažnog okončanja postupka i izlaska osuđenog recimo sa izdržavanja kazne, bilo koja da je u pitanju žrtva mora da ima utisak i da zna da nije sama i da nije ostavljena”, kazao je prof. dr Zoran Pavlović, pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman.

Ranija Evropska istraživanja su pokazala da zemlje kao što je naša odlikuje niže poverenje građana u institucije, te je potrebno da se što više razgovara o konceptu zaštite žrtve.

“Imamo zaista dobra normativna rešenja postoje različiti mehanizmi koji se bave zaštitom žrtava, ali nam se čini da ipak žrtve negde propadaju jer ne postoji dovoljno dobra koordinisana saradnja između različitih mehanizama pa između različitih normativnih rešenja, a takođe i postojeća normativna rešenja mogu biti bolja”, saopštila je prof. dr Slađana Jovanović, redovna profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu.

Podrška žrtvama je važna tokom trajanja celog postupka, da žrtve znaju da imaju nekog da ih posluša i razume.

“Poverenje žrtava u sistem podrške je zapravo nešto što otvara vrata za sve intervencije sistema i za dugotrajan proces izlaska iz nasilja i integracija žrtve nasilja kasnije nakon njenog traumatskog iskustva”, rekla je dr Nada Padejski Šekerović, rukovoditeljka Sigurne ženske kuće u Novom Sadu

U cilju unapređenja sistema prevencije i zaštite žrtava nasilja na skupu učestvuju predstavnici državnih organa, institucija, ustanova i organizacija sa teritorije Vojvodine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.