Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Feb.2020, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trivan: Subvencije za kupovinu elektičnih i hibridnih automobila

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je danas da će uskoro biti usvojen pravilnik o uslovima dodele subvencija za kupovinu novih električnih i hibridnih automobila, što je jedna od mera kojom će se uticati na smanjenje zagađenja životne sredine.

Trivan je na javnoj debati "Upravljanje otpadnim vozilima u Srbiji" u Beogradu kazao da se očekuje i da Vlada usvoji uredbe kojom bi bilo omogućeno da se obezbede podsticajna sredstva za reciklažu i reciklere polovnih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ili automobila koji se ne koriste.

"U Srbiji reciklaža automobila nije na onom na nivou na kom želimo da bude. Takođe ćemo pokrenuti i inicijativu da i uvoznici polovnih automobila plaćaju ekološku taksu kao i oni koji uvoze nove", kazao je Trivan.

Predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Miloš Petrović rekao da je tokom 2019. godine uvezeno 34.000 novih automobila, dok je polovnih uvezeno 154.000 kao i da su to vozila starija od 10 ili 15 godina.

"U Srbiji ima 1,9 miliona putničkih vozila, od toga 1,7 miliona vozila imaju motor Evro 3 ili Evro 4, što znači da će sva ova vozila imati problem sa zagađenjem. Nakon primene mere tehničkih pregleda vozila, posle prve godine, njih 1,2 miliona neće moći da pređe tehnički pregled", objasnio je Petrović.

Prema njegovim rečima, polovinu uvoznika polovnih automobila čine fizička lica i da je tumačenje da oni ne plaćaju eko taksu pogrešno.

"Državni revizor je utvrdio da od 2016. godine nije plaćeno oko 57 miliona evra eko takse, koja je mogla biti iskorišćena za zaštitu životne sredine", kazao je Petrović.

Naveo je da je u Srbiji do sada registrovano 48 električnih i 342 hibridna automobila, što je, kako je ocenio, "poražavajuće".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.