Triglav Grupa potvrdila rekordni dobitak

Izvor: Objava, 29.Mar.2013, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Triglav Grupa potvrdila rekordni dobitak

Nakon 3. sednice Nadzornog odbora Zavarovalnice Triglav
Ljubljana, 28. mart 2013 – Nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav je na današnjoj, trećoj ovogodišnjoj sednici, upoznat sa Revidiranim godišnjim izveštajem Zavarovalnice Triglav i Triglav Grupe za 2012. godinu. Triglav Grupa i Zavarovalnica Triglav su poslovnu 2012. godinu zaključile sa većom dobiti nego godinu dana ranije. Neto dobit Triglav Grupe je iznosila 73,2 miliona evra, a neto dobit matičnog društva je 50,4 miliona evra. Nadzorni odbor će o potvrdi oba Izveštaja odlučiti nakon njihovog razmatranja.
Triglav Grupa i Zavarovalnica Triglav su poslovnu 2012. godinu zaključili sa većom dobiti nego godinu dana ranije. Neto dobit Triglav Grupe je iznosila 73,2 miliona evra, što je za 54 % više nego 2011. godine, a neto dobit matičnog društva se u odnosu na prethodnu godinu povećala za 15% i iznosila je 50,4 miliona evra. Profitabilnost kapitala Triglav Grupe i Zavarovalnice Triglav je ponovo poboljšana. Profitabilnost kapitala je, na nivou Grupe, iznosila 13,8 %, što je za 4,2 procentna poena više nego u 2011. godini, pa je na taj način premašen cilj koji je postavljen do 2015. godine (12-procentna profitabilnost kapitala). U matičnom društvu se profitabilnost kapitala povećala za 1,1 procentni poen pa je dosegla 10,7 %, čime se još više približila ciljnoj profitabilnosti kapitala u odnosu na godinu pre.
Triglav Grupa je prošle godine obračunala 936,3 miliona evra premije osiguranja i saosiguranja, što je za 5 % manje nego 2011. godine – od toga je matično društvo obračunalo 647,6 miliona evra premije (indeks 93).
Na rast dobitka je pre svega uticalo dobro poslovanje u osnovnoj, osiguravajućoj delatnosti, što se ogleda u poboljšanju kombinovanog koeficijenta. Kombinovani koeficijent je na nivou Triglav Grupe je iznosio 89,6 % (90,1% u 2011. godini), dok je na nivou Zavarovalnice Triglav iznosio 81,4 %(godinu pre je iznosio 83,0%).
Pad obračunate bruto premije je odraz više faktora: manje potražnje za nekim proizvodima osiguranja, novih stečajeva preduzeća, smanjene kupovne moći stanovništva, veće stope nezaposlenosti, pada obima bankarskih kreditiranja, mera za zadržavanje dobrih i odanih klijenata novim programom, cenovnog prilagođavanja konkurenciji kao i mera za poboljšanje osiguravajuće-tehničkog rezultata pojedinih vrsta neživotnih osiguranja. Povećana konkurencija na tržištu osiguranja motornih vozila je dovela do promena i prilagođavanja uslova osiguranja što se odrazilo na smanjenje obima premije ove vrste osiguranja. Dodatni pritisci na premiju su zabeleženi zbog sistematske selekcije portfelja i intenzivnog upravljanja osiguravajuće-tehničnim rezultatima neživotnih osiguranja, što je rezultovalo poboljšanjem koeficijenta šteta.
U 2012. godini, Zavarovalnica Triglav je na osnovu veće troškovne efikasnosti za 2 % snizila bruto operativne troškove. Bruto operativni troškovi su se na nivou Triglav Grupe povećali za 5 %, pre svega zbog uključivanja novih, neosiguravajućih društava u Grupu.
Zbog svoje tesne povezanosti sa finansijskim tržištima, Grupa nije mogla u potpunosti izbeći uticaj finanansijsko-ekonomske krize, pogotovu što finansijske investicije predstavljaju značajan deo njenih ukupnih sredstava. Investiciona politika Triglav Grupe je relativno konzervativna, ali su vrednosti nekih od njenih investicija ipak smanjene, a time je smanjena i neto dobit. Značajniji ili dugotrajniji pad vrednosti investicija su prouzrokovali trajno slabljenje finansijskih sredstava u vrednosti od 43,7 miliona evra.
Rezultati poslovanja u 2012. godini pokazuju, da su strateška usmerenja Triglav Grupe pravilno postavljena. Fokusiranjem na osnovnu delatnost i jasnom vizijom koja se temelji na stabilnosti i profitabilnosti poslovanja, Grupa svoje poslovne rezultate uspešno štiti od sve neizvesnijih uticaja iz okruženja u kojem posluje.