Tri propale američke banke imale su jednu zajedničku stvar

Izvor: B92, 04.Maj.2023, 08:51

Tri propale američke banke imale su jednu zajedničku stvar

Propast triju američkih banaka od marta do danas bacila je senku na lukrativni biznis KPMG-a, najvećeg revizora američkog bankarskog sektora.

Pitanja o kvalitetu rada revizora, ali i njegovoj nezavisnosti, gomilaju se nakon objave izveštaja Federalne rezerve, američke centralne banke, o kolapsu banke Silicijumske doline i prisilne prodaje Prve republičke banke. KPMG je bio revizor za obe banke, kao i za banku Signačer koju su regulatori preuzeli u martu, piše Fajnenšel >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tajms.

U sva tri slučaja KPMG je finansijske izveštaje banaka označio kao pozitivne, u nekim slučajevima tek i krajem februara.

Još 3 banke u opasnosti? Prekinuto trgovanje zbog pada akcija od preko 20 odsto

"Imali su tri od tri", rekla je Fransin Mekena, bivša revizorka u KPMG-u koja sada predaje na univerzitetu u Pensilvaniji. "Ovo postignuće je sumnjivo, potrebni su nam oštri koraci koji bi bili u skladu s oštrim rečima regulatora".

"Ne možete očekivati da će revizori znati da će da krene povlačenje novca iz banke", rekla je Kejša Vilijams Smit, bivša revizorka i regulatorka. "Pošteno je postavljati pitanja o proceni rizika revizora i o tome da li su sproveli ispravne procedure".

Pažnju koju je privukao rad KPMG-a odnosi se na to da li su radnici bili dovoljno nezavisni u odnosu na banke koje su nadgledali, da li su dovoljno pažnje posvetili znakovima upozorenja i da li su imali ispravne veštine kako bi procenili kvalitet finansijskih izveštaja u sistemu koji se značajno promenio zbog porasta kamata, kažu stručnjaci za knjigovodstvo, prenosi Poslovni dnevnik.

Uloga KPMG-a

Moglo bi da dođe i do pitanja o široj ulozi KPMG-a u finansijskom sistemu.

Ova kompanija ima jedinstvenu poziciju – ona je revizor za više američkih banaka od ijedne druge od velike četiri revizorske kompanije, pokazuju podaci Audit Analyticsa. KPMG je revizor za Wells Fargo, Citigroup, Bank of New York Mellon, ali i još tridesetak drugih banaka, a uz to je i revizor za Federalnu rezervu.

"To je nešto što ostavlja posledice na čitavu bankarsku industriju", kaže Vilijams Smit. "Javni interes za ovu temu znači da možemo da očekujemo dodatni nadzor".

Američke banke tonu sve dublje

Bankarski klijenti su od posebne važnosti za KPMG. Javno uvrštene banke ovoj kompaniji su isplatile 325 miliona dolara naknada 2021. godine, poslednje za koju su dostupni podaci, a ovaj sektor čini čak 14 posto naknada koje KPMG dobija od svojih klijenata. U PwC-u naknade od bankarskog sektora iznose 8 posto ukupnih naknada, u EY-u tri posto, a u Deloitteu tek 2 posto.

Bivši radnici KPMG-a odlazili su na vrlo značajne pozicije u bankarskom sektoru, ponekad u kompanije koje su im nekad bili klijenti. Izvršni direktori banaka Signačer i Prve republičke bili su partneri u KPMG-u.

Profesori računovodstva kažu da će regulatori sigurno da obrate veliku pažnju na činjenicu da je Signačer za glavnu direktorku za rizik zaposlio Kejšu Hatčinson, koja je bila glavna partnerka u KPMG-ovom timu za revizije. Ona se zaposlila u Signačeru u 2021. godine, manje od dva meseca nakon što je potpisala izveštaj revizora za 2020. godinu.

Pravila nalažu da mora da prođe najmanje 12 meseci pre nego što partner u revizorskoj kompaniji počne da radi u firmi u ulozi nadgledanja izveštaja o finansijama, iako se generalno tumačenje tog pravila odnosi na uloge glavnih finansijskih direktora i onima u kontroli finansija.

Iz KPMG-a je ranije rečeno da kompanija stoji iza svojih revizija banaka SVB i Signačer. Odbili su dalje da komentarišu situaciju pozivajući se na poverljivost klijenata.

"KPMG već dugo obavlja značajne i dinamične revizorske poslove s industrijom finansijskih usluga", rekao je portparol ove kompanije. "Naše revizije obavljamo u skladu sa svim profesionalnim standardima".

Prošlonedeljni izveštaj Federalne rezerve otkrilo je razine slabosti u upravljanju rizikom u SVB-u, ali i funkcijama unutrašnjih revizija. I jedno i drugo mora biti procenjeno od strane spoljnih revizora.

Pojačane inspekcije u sektoru finansijskih usluga

Džefri Džohans, bivši partner u PwC-u koji predaje na univerzitetu Teksas u Ostinu, rekao je da bi to moglo da dovede do pitanja je li KPMG morao da naglasi te slabosti investitorima kao nešto što bi moglo da ostavi posledice na finansijske rezultate.

"Ako imate značajne nedostatke u upravljanju rizikom, kako banka može da tvrdi da nema slabosti u unutrašnjoj kontroli?" rekao je Džohans.

Štediše su masovno počele da podižu svoj novac iz SVB-a zbog zabrinutosti da bi banka morala da počne da prodaje imovinu koju je ranije nameravala da drži do dospeća i tako potencijalno uzrokovati gubitke od 15 milijardi dolara, budući da su više kamate smanjile njihovu tržišnu vrednost. Banke takvu imovinu smeju tako da označe dokle god imaju "nameru i sposobnost" da ih drže ih do dospeća, a pristanak KPMG-a na takvu oznaku uzrokovao je salvu kritika, uključujući i tužbu koju su investitori u SVB podigli protiv kompanije.

Odbor koji nadgleda revizore planira da pojača inspekcije u sektoru finansijskih usluga. Prošlog meseca iz odbora je rečeno da će se revizori za 2022. godinu fokusirati na pitanja da li su banke trebale da budu primorane da objave više detalja o rizicima likvidnosti, kao i događaje koji su se odvili između kraja finansijske godine i objave izveštaja o revizijama.

Takođe su rekli da će preispitati jesu li revizori bili dovoljno stručni za nadzor nad ovim kompleksnim institucijama.

Vilijams Smit kaže da su više kamate promenile način rada banaka, a pojavljuje se i pitanje je li KPMG ispravno procenio i taj, ali i druge rizike pri planiranju revizija.

"Ovo je jasan poziv svim revizorima da se potrude kako bi shvatili da se način rada klijenta menja i da moraju da počnu da razmišljaju unapred", upozorila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.