Tri osiguravajuće kuće u minusu

Izvor: Capital.ba, 04.Okt.2018, 08:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri osiguravajuće kuće u minusu

BANJALUKA, Tri od 14 osiguravajućih društava sa sjedištem u Republici Srpskoj u prvom polugodištu ove godine poslovala su negativno, dok je dobit preostalih iznosila 18,79 miliona maraka.  Lista gubitaša se, prema podacima navedenim u izvještaju Agencije za osiguranje RS, povećala u odnosu na kraj juna prošle godine, kada je negativno poslovanje iskazalo samo jedno osiguravajuće društvo. S druge strane, dobit društava koja su pozitivno poslovala, povećana je za četiri miliona maraka >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << u odnosu na isti period lani. Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić kaže da je teško komentarisati zbog čega su neka društva poslovala negativno. – Nemam informaciju koja tri društva su prvo polugodište završila u minusu. Različiti su razlozi zašto neko društvo može da ima negativan poslovni rezultat. Možda su imali drastičan porast odštetnih zahtjeva. Jedna velika šteta može da uzrokuje veliki jaz u poslovnom smislu – rekao je Durmić i dodao da je tržište osiguranja raslo u manjem procentu nego lani, te da je povećana koncentracija društava na malom prostoru. Durmić, koji je i direktor “Drina osiguranja”, ističe da ovo osiguravajuće društvo ima najveće tržišno učešće u RS, te da učestvuju sa nepunih 11 odsto u ukupnom tržištu osiguranja. – “Drina osiguranje” je u prvom polugodištu poslovalo pozitivno i ostvarilo bolji finansijski rezultat za oko 30 odsto u odnosu na isti period lani – rekao je Durmić i dodao da je to rezultat i mjera koje Agencija za osiguranja RS sprovodi, a koje se odnose na smanjenje vantarifnih popusta. Iako su prošlu godinu završili u minusu od 1,24 miliona maraka, banjalučko osiguravajuće društvo “Viner” popravilo je rezultat i ovo polugodište završilo u plusu sa 263.124 KM. – Od trenutka dolaska novog menaymenta cilj nam je bio da 2019. uđemo u zonu plusa, a to nam je, evo, uspjelo i ranije – rekao je stručni saradnik za marketing u “Vineru” Saša Milošević. Premija U izvještaju Agencije za osiguranje RS za prvih šest mjeseci ove godine navedeno je da je obračunata premija na tržištu osiguranja u Srpskoj u ovom periodu iznosila 111,67 miliona maraka i da je za skoro sedam miliona veća u odnosu na isti period lani. Navedeno je da su društva za osiguranje iz Srpske ostvarila premiju u iznosu od 85,61 milion maraka, od čega se skoro 70 odsto odnosi na neživotna osiguranja. Milijana Latinović/Glas Srpske

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Rastu prihodi Fonda PIO

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Okt.2018

BIJELJINA - Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske saopštio je da je u proteklih devet mjeseci nastavljen, ali i ubrzan porast prihoda po osnovu doprinosa, te naplaćeno 613,46 miliona KM, što je više za 43,81 milion KM ili 7,7 odsto u odnosu na isti period prošle ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.