Izvor: S media, 08.Maj.2013, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri načina da ostanete nevidljivi: Kako biti anoniman na internetu?

Privatnost nije bitna samo na društvenim mrežama, već bi o njoj trebalo voditi računa kada god sednete za računar.

Korisnici uglavnom ne znaju koliko izdajničkih podataka 'pamti' njihov internet pretraživač ili lični računar. Ali to ne znači da treba panično brisati sve podatke na računaru ili prestati koristiti internet za kupovinu ili elektronska plaćanja. Samo treba biti nešto oprezniji i upotrebiti alate koje već imate na svom računaru.

Pretraživač >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << može da pomogne

Bez obzira koji internet pretraživač koristite za surfovanje internetom, verovatno ne vodite računa o tome na koji način oni osiguravaju vaše 'internet iskustvo'. Stvaraju 'kolačiće' u kojima pamte vaše postavke za pojedine stranice, ali, ako im dopustite, i lozinke kako ih vi ne biste morali da ih pamtite.

Zato, ma koliko bilo prikladno da vam pretraživač pamti lozinke, to baš i nije najsigurnije.

Ostale podatke možete jednostavno ukloniti brisanjem iz istorije surfovanja. Dovoljno je ući u pretraživač i odabrati Ctrl+Shift+Del. Možete obrisati samo poslednji sat, dan ili sve.

Pametno surfovanje

Kada želite da pristupite svom e-mail ili bankovnom računu, nije loše uključiti 'anonimno' surfovanje.

Internet Explorer takvo surfovanje naziva InPrivate, a uključuje se desnim klikom na ikonu IE i potom odabirom. Kod Firefoxa potrebno je u meniju Datoteka odabrati Novi privatni prozor, a kod Chromea ta opcija u glavnom se zove 'Novi inkognito prozor'.

Pogodi gde sam!

Ako želite da sakrijete svoju lokaciju, razmislite o korišćenju VPN-a ili Virtual Private Networka. Prilikom korišćenja VPN-a, vaša stvarna IP adresa ostaje skrivena, a web-stranice 'vide' samo adresu VPN servera. Tako na primer možete biti u Beču, a web-stranica će misliti da ste u Barseloni.

Izvor: Tportal, S media foto: Guliver/Thinkstock

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.