Izvor: Politika, 09.Apr.2014, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri minusa uz dva plusa

Evropska komisija zamera Srbiji na visokom javnom dugu, budžetskom deficitu i nezaposlenosti, a pohvaljuje rast izvoza i BDP

Visok javni dug, budžetski deficit i nezaposlenost glavni su minusi našoj ekonomiji u najnovijem izveštaju Evropske komisije u koji je „Politika” imala uvid. Dotle su pohvale vredni rast izvoza i povećanje bruto domaćeg proizvoda.

Konkretno, od početka ove godine javni dug Srbije uvećan je 257 miliona evra, čime je dostigao 20,9 milijardi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << evra. To je 64,2 odsto procenjenog bruto domaćeg proizvoda, odnosno svega što mislimo da ćemo proizvesti u toku cele 2014. godine, navodi se u izveštaju o stanju ekonomije u zemljama koje su u procesu pristupanja EU.

Osim toga, piše i da je naš budžetski deficit u 2013. godini dostigao pet odsto BDP-a, što najjednostavnije znači da smo potrošili 1,6 milijardi evra više nego što smo zaradili. A kako su strane investicije u Srbiji 2013. iznosile oko 770 miliona evra to je, kako se zaključuje, jedva dovoljno da podmiri polovinu našeg deficita.

Pohvalno je, navodi se u ovom izveštaju, da je Srbija imala rast BDP u 2013. od oko 2,5 odsto. Evropski eksperti zaključuju da je to „iznad svih očekivanja”. A na to je uticao izvoz koji je u 2013. porastao 25,6 procenata.

– Uzrok tome su brzi razvoj automobilske industrije i veoma dobri rezultati poljoprivrede, koja je zabeležila rast od 20,2 procenta u 2013. Trend rasta izvoza nastavio se i u januaru i februaru 2014. dostižući godišnji nivo od 15,7 odsto – navodi se u izveštaju.

U isto vreme, uvoz nam je porastao svega 1,3 procenta. Uzrok – slaba domaća tražnja. Samim tim, trgovinski deficit u prva dva meseca ove godine iznosi 596 miliona evra.

Stopa nezaposlenosti u 2013. bila je 22,1 odsto. U prva dva meseca 2014. uočava se blagi negativni trend, pa se broj nezaposlenih povećao za 0,4 odsto i u februaru dostigao 794.000.

– U prva dva meseca 2014. došlo je do realnog pada zarada zaposlenih u administraciji, transportu, nekretninama i trgovini, dok je znatniji rast plata zabeležen u informativnim i telekomunikacionom delatnostima – piše u izveštaju Evropske komisije.

Stopa inflacije od 2,2 odsto u 2013. nije se bitnije menjala. Rast cena u februaru 2014, u poređenju sa istim mesecom 2013, dostigao je 2,6 procenata.

Inače, u ovom izveštaju Evropske komisije zaključuje se da je u toku 2013. rast BDP-a bio veći od očekivanog u svim državama koje su u procesu pristupanja EU, osim u Albaniji.

– Na celom zapadnom Balkanu stopa nezaposlenosti je i dalje veoma visoka. Na Islandu je pala na 5,4 procenta, a u Turskoj se popela na 9,7 odsto u 2013, piše u izveštaju.

Ne tako pohvalne ocene stigle su i pre nekoliko dana od Svetskog ekonomskog foruma, koji je u svom izveštaju naveo da se Srbija po kriterijumu slobode trgovine nalazi na 89. mestu od 138 zemalja i da je to pad jer smo pre godinu dana bili na 71. poziciji. Razlozi za to su, kako navode, komplikovane procedure, carine, naši standardi i tehnički zahtevi, ali i korupcija na granici, kriminal i otežani pristupi finansiranju.

Osim toga, i u izveštaju Evropske komisije krajem prošle godine zamereno nam je veliko prisustvo države u privredi, prevelika državna pomoć i previše subvencija gubitašima, loše upravljanje javnim preduzećima, velika budžetska potrošnja...

S. Despotović

objavljeno: 09.04.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Prodate obveznice za 61,4 mil evra

Izvor: B92, 09.Apr.2014

Beograd -- Uprava za javni dug Srbije prodala je danas 49,12 odsto emisije desetogodišnjih državnih obveznica denominovanih u evrima, za ukupno 61,4 miliona evra...Kako se navodi na sajtu Uprave (javnidug.gov.rs), te dužničke hartije prodate su po stopi prinosa od 5,5 odsto godisnje, a na naplatu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.