Tri kompanije udružile snage: Otvara se prva evropska fabrika za proizvodnju ODRŽIVOG AVIO-GORIVA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jun.2019, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri kompanije udružile snage: Otvara se prva evropska fabrika za proizvodnju ODRŽIVOG AVIO-GORIVA!

Kako navode, fabrika će početi sa radom 2022. godine i biće smeštena u Delfzejlu, a kao sirovinu će koristiti lokalni otpad.

Kompanije KLM, Skaj NRG i SHV Enerdži najavile su otvaranje prve evropske fabrike za proizvodnju održivog avio-goriva (OAG) koja će kao njihov zajednički projekat biti izgrađena u Holandiji, saopšteno je iz KLM.

- Proizvodni pogon će biti specijalizovan za proizvodnju OAG, bio-gasa i nafte, koristeći kao sirovinu prvenstveno lokalni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << otpad i ostatke, odnosno otpad i ostatke iz drugih industrija, poput upotrebljenog jestivog ulja. Fabrika će za rad koristiti vodonik koji se proizvodi uz pomoć energije vode i vetra - ističu.

Ta fabrika će biti prva te vrste u svetu, a emisija ugljen-dioksida biće smanjena za 85 odsto (za 270.000 tona godišnje) u odnosu na proizvodnju i upotrebu fosilnog goriva. Od 2022. godine tu će se godišnje proizvoditi 100.000 tona OAG, kao i 15.000 tona bio-gasa.

Kompanija KLM se obavezala da će u narednih 10 godina da proizvede i otkupi 75.000 tona održivog avio-goriva godišnje (75 odsto proizvodnje), postavši prvi avio-prevoznik na svetu koji u ovoj meri ulaže u održivo avio-gorivo.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.