Tri grupe radnika u Evropi najviše strepe od otkaza - kakva je situacija u Srbiji? VIDEO

Izvor: B92, 23.Nov.2020, 11:49

Tri grupe radnika u Evropi najviše strepe od otkaza - kakva je situacija u Srbiji? VIDEO

Povremeni i sezonski radnici, kao i oni zaposleni na određeno vreme trebalo bi najviše da strepe od otkaza, pokazalo je istraživanje Evrostata.

Ekonomski novinar Radojka Nikolić podsetila je da su u Srbiji najpogođeniji oni u sektoru turizma, transporta i tekstilne industrije.

"Važno je da se omogući preživljavanje svim onim preduzećima i kompanijama za koje je to moguće i u tome je, naravno, glavna uloga države", kazala je ona gostujući u jutarnjem programu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << TV Prva.

Treba, kako je dodala, šta su radile druge zemlje.

"Smanjile su PDV, na primer. Naš problem je što mi stalno kasnimo. Recimo, Nemačka je smanjila PDV od prvog jula ove godine", naglasila je Nikolić.

Kako je poručio kuvar i ugostitelj, Petar Gajić, stanje u njihovoj branši trenutno je dosta teško zbog skraćenja radnog vremena.

"Drugi udarac svakako predstavlja strah gostiju zbog higijenskog aspekta", napomenuo je Gajić za TV Prva.

On je podsetio na propisane mere zbog kojih, smatra, nema potrebe da se radno vreme skraćuje na 18 časova.

"Mere kažu - 4 kvadratna metra za jednog gosta. Tačka", izričit je Gajić, ističući da je restoran bezbedno mesto za goste.

Nikolić je po tom pitanju bila saglasna, pa prema njenom mišljenju mere treba selektivno primenjivati, odnosno razlikovati restorane kao bezbednije prostore, od noćnih klubova koji su rizičniji.

Za više detalja pogledajte video:

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pandemija deli otkaze: Evo koji su poslovi najugroženiji VIDEO

Izvor: B92, 23.Nov.2020

Beograd -- Sezonski i privremeni radnici kao i zaposleni na određeno vreme u posebnom su riziku od otpuštanja u Evropi zbog pandemije...To je pokazalo istraživanje Evrostata. A koje profesije je korona posebno pogodila u Srbiji?..Godina u kojoj je bilo najmanje putovanja i najmanje okupljanja i slavlja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.