Trgovina oružjem cveta: Francuzi zadovoljno trljaju ruke

Izvor: B92, 04.Jun.2019, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trgovina oružjem cveta: Francuzi zadovoljno trljaju ruke

Pariz -- Izvoz francuskog oružja u Saudijsku Arabiju porastao je za 50 odsto 2018. godine, uprkos pozivima vlade Francuske da se okonča "prljavi rat" u Jemenu.

Kako pokazuju zvanični podaci francuske vlade, ukupna prodaja oružja porasla za trećinu tokom prošle godine i da sada iznosi 9,1 milijardi evra, prenosi Rojters.

Francuska je u toku 2018. Saudijskoj Arabiji prodala oko milijardu evra naoružanja i vojne tehnike, a kako navodi agencija, najviše je prodato >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << patrolnih čamaca.

Koalicija predvodjena Saudijskom Arabijom koja se bori protiv Huti pobunjenika u Jemenu koristi delimičnu blokadu luka pod pobunjeničkom kontrolom kao jednu od glavnih taktika u jemenskom gradjanskom ratu.

Zvanični Pariz saopštio je da prodaju oružja prate stroge procedure i da je svaka transakcija u skladu sa medjunarodnim sporazumima.

Kako navodi agencija, Francuska je medju glavnim izvoznicima oružja na svetu, a prodaja je naglo skočila kada su sklopljeni ugovori za prodaju aviona "rafal" Kataru i Indiji, kao i nuklearnih podmornica Australiji.

Izvoz francuskog oružja na Bliski istok skočio je na četiri milijarde evra, sa 3,9 milijardi.

Kako navodi Rojters, većina oružja izvezena na Bliski istok završila je u Kataru, koji je protivnik Saudijske Arabije u sukobu u Jemenu.

Katar je naručio "rafale" i helikoptere, a cena prodaje iznosila je 2,4 milijarde evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.