Trgovci u očaju: Prodaja u marketima ograničava se samo na osnovne potrepštine

Izvor: B92, 02.Nov.2020, 18:39

Trgovci u očaju: Prodaja u marketima ograničava se samo na osnovne potrepštine

Vlasnici malih knjižara i butika ogorčeno se žale na vladinu odluku o zatvaranju i ograničavanju prodaje na osnovne potrepštine.

Prodaja u supermarketima i trgovinama u Francuskoj ograničena je na osnovne potrepštine, naglasio je ministar finansija, odbacivši prigovore vlasnika specijalizovanih malih trgovina na stroge mere suzbijanja pandemije. Naime, želja vlasnika je da se što pre oporave od prolećne blokade, pa su se već opskrbili za Božić i žele ostati otvoreni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U tome ih podržavaju i gradonačelnici nekoliko francuskih gradova.

"Neodgovorno je od tela lokalne uprave uredbama osporavati državne odluke. Ne možete osporavati autoritet države i ugrožavati zdravlje naših sunarodnika", poručio je ministar finansija Bruno Le Maire u razgovoru za radio RTL, prenosi portal Poslovni.hr.

Kada zaraza uspori, vlada će moći ublažiti ograničenja i dopustiti otvaranje nekih trgovina, pod određenim uvslovima, poput dolaska uz najavu, a odluka o tome bite doneta 12. novembra, rekao je Le Maire.

Potvrdio je ujedno jučerašnju izjavu premijera da supermarketi ne smeju prodavati proizvode koji ne spadaju u osnovne potrepštine, poput obuće, odeće, cveća i kozmetičkih proizvoda.

Supermarketima je dosad bilo dopušteno kupcima da nude takve proizvode, budući da prodaju i hranu.

"I supermarketima je dopušteno prodavati (samo) ono što se prodaje u malim trgovinama", naglasio je Le Maire.

"Trgovina računarske opreme može ostati otvorena jer je korisna za rad od kuće, a isto će važiti i za supermarkete. Higijenski proizvodi mogu se prodavati u supermarketima i u apotekama“, dodao je.

Upozorio je i da su gužve u supermarketima neprihvatljive i da se moraju poštovati pravila o maksimalno jednoj osobi na četiri četvorna metra.

"Zahtevam da se na ulazu proverava broj ljudi. Ako ocenimo da taj limit nije dovoljno siguran, pooštrićemo uredbu”, poručio je ministar finansija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.