Trgovci, konobari i kuvari traženiji od programera

Izvor: Capital.ba, 05.Nov.2023, 09:04

Trgovci, konobari i kuvari traženiji od programera

ZAGREB – Programeri se već neko vrijeme ne nalaze na rang-ljestvici najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj. Rang-ljestvicu, u skladu sa strukturom domaće ekonomije, predvode trgovci, konobari i kuvari. FOTO: Agencija Do prošle godine programeri su bili 11. najtraženije zanimanje u zemlji, a u oktobru ove godine pali su na 27. mesto. Otkriva to Ekonomski institut Zagreb u svom redovnom OVI indeksu kojim mjeri broj oglasa i potražnju za radnicima na osnovu oglasa. Je li potražnja za informatičarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << i programerima pala jer kompanije znaju da traže iglu u plastu sijena kada je riječ o poslu u Hrvatskoj, odnosno da im se niko neće javiti ili ih stvarno manje trebaju? Marina Tkalec, analitičarka Ekonomskog instituta Zagreb, koja izračunava OVI indeks, kaže da je odgovor kompleksniji. Ta se branša preorijentisala na druge kanale zapošljavanja prije ostalih profesija, no nevezano za to, potražnja za programerima pada. U oktobru se, na primjer, u Hrvatskoj tražilo 150 programera informatičara, a u isto vrijeme hiljadu trgovaca te po trista kuvara, konobara i magacionera. “Tip posla se promijenio. Ne bih rekla da je sektor u krizi nego smo mi kao privreda više bili usmjereni na niži profil programerskih usluga. Dio potražnje se mijenja zbog same vještačke inteligencije koja popunjava praznine”, kaže Marina Tkalec. Ekonomski institut Zagreb navodi da je njihov OVI indeks potražnje za radnicima u oktobru zabilježio rast od 3,6 odsto na godišnjem nivou, što je treći uzastopni mjesec rasta indeksa. “S obzirom na dobar početak posljednjeg ovogodišnjeg tromjesečja, možemo očekivati da će cijela 2023. godina završiti u plusu, odnosno da će potražnja na tržištu rada i dalje biti snažna”, navodi Tkalec. Slična struktura traženih radnika je i na državnom Zavodu za zapošljavanje, gdje je trenutno oglašeno oko 15 hiljada slobodnih radnih mjesta. Popis predvode zanimanja kao što su prodavac, čistač, konobar, kuvar, medicinska sestra, magacioner, vozač, njegovatelj i doktor. Berza nezaposlenih lagano se popunila te je bez posla 110 hiljada radnika, no Tkalec kaže da se radnici u uslužnom sektoru traže cijele godine, nezavisno od sezone, piše Večernji list. Чланак Trgovci, konobari i kuvari traženiji od programera се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Ovo su najtraženija zanimanja u komšiluku: Trgovci, konobari i kuvari traženiji od programera

Izvor: Blic, 05.Nov.2023

Programeri se već neko vreme ne nalaze na rang-lestvici najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj. Rang-lestvicu, u skladu sa strukturom hrvatske ekonomije, predvode trgovci, konobari i kuvari.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.