Trgovački lanac planira eksploziju cena: Želimo da izazovemo cenovni šok

Izvor: B92, 31.Jul.2023, 13:47

Trgovački lanac planira "eksploziju cena": "Želimo da izazovemo cenovni šok"

Od ponedeljka 31. jula, trgovački lanac Peni planira "ekspoloziju" cena pojedinih proizvoda.

Iz ovog trgovačkog lanca najavljuju kako će bečke kobasice (Wiener Würstchen) umesto 3,19 koštati 6,01 evro, organski jogurt će s 1,16 poskupeti na 1,56 evra.

Reč je o eksperimentu kojim Peni kupcima želi da da do znanja kolika je stvarna cena tih proizvoda kad se uzme u obzir proizvodnja hrane, uticaj na klimu, vodu, zdravlje, prenosi Feniks magazin.

Eksperiment >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će trajati nedelju dana.

Poskupljenje je najavljeno samo za Severnu Rajnu – Vestfaliju, a poskupeće ukupno devet proizvoda. Kako su najavili iz Penija, žele da izazovu cenovni šok kao deo eksperimenta.

Kazali su kako će samo devet od više od 3.000 proizvoda, koliko im je u asortimanu, poskupeti. Celonedeljna kampanja u svih 2.150 poslovnica namenjena je podizanju svesti kupaca o problemu.

To bi bile "prave cene", izračunali su naučnici s Tehničkog univerziteta u Nirnbergu i Univerziteta u Grifsvaldu, koje bi uključivale ne samo uobičajene troškove proizvodnje nego i učinke proizvodnje hrane na klimu, vodu i zdravlje.

"Lažemo sami sebe ako se pretvaramo da današnja proizvodnja hrane nema skrivenih troškova za okolinu", kaže Ameli Mihalk, koja proučava ekološke i društvene učinke poljoprivredne proizvodnje na Univerzitetu u Grifsvaldu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.