Trebalo je biti oprezniji sa stranim ulagačima

Izvor: Politika, Tanjug, 21.Jan.2010, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trebalo je biti oprezniji sa stranim ulagačima

Kada je neko od stranaca kupio kapital domaćeg preduzeća onda je razumeo da je stekao pravo trajnog korišćenja zemljišta, tvrdi ekspert za strana ulaganja Milan Kovačević

Država je morala da bude opreznija sa stranim ulagačima u vezi sa donošenjem novog Zakona o planiranju i izgradnji, jer nije opravdano sada tražiti od stranih investitora da plate ukupnu tržišnu vrednost zemljišta, pošto je u različitim periodima vrednost bila različita, izjavio je ekspert za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << strana ulaganja Milan Kovačević. „Kada je neko od stranaca kupio kapital domaćeg preduzeća, onda je razumeo da je stekao pravo trajnog korišćenja zemljišta”, rekao je Kovačević u izjavi Tanjugu, pojašnjavajući zašto opada interesovanje stranaca za poslovanje u Srbiji. „Kad je reč o ideji da se naplati konverzija prava trajnog korišćenja u vlasništvo nad zemljištem plaćanjem tržišne vrednosti, mislim da to nije smelo tako da se uradi”, rekao je on.

Kovačević je kazao da nije opravdano sada tražiti od stranih investitora da plate ukupnu tržišnu vrednost zemljišta, jer je u različitim periodima vrednost bila različita, ističući da su danas veće tržišne vrednosti svih zemljišta nego što su bile u počecima privatizacije.

On je istakao da ne može niko da tvrdi da ništa nije plaćeno za zemljište kad je kupljen kapital za preduzeća i kad je ono dobilo pravo da njegova zgrada trajno ostane na tom zemljištu. „Sada nekome ko je kroz privatizaciju kupio industrijsko preduzeće, osposobio ga da dobro posluje, tražite da bi postao pravi vlasnik tog zemljišta da plati tržišnu cenu kao da ga sad kupuje”, rekao je Kovačević.

On je ocenio da u Srbiji ne postoji kultura da se prilikom donošenja novih propisa u dovoljnoj meri konsultuju oni kojih se to tiče.„Sada imamo euforiju iz vlasti kako ćemo ostvariti tri milijarde stranih investicija, direktnih, u ovoj godini, a s druge strane zaboravljamo da neke jednostavne stvari popravljamo, ne bi li bilo više stranih investicija”, istakao je Kovačević.Prema njegovoj oceni, novi Zakon o planiranju i izgradnji dosta je loše urađen, jer je u isti koš strpao tri potpuno različite stvari: legalizaciju, postupak oko privatizacije i dobijanje dozvola za izgradnju, što sve otežava sprovođenje zakona.Bilo bi sasvim normalno da se ova stvar raspravi sa udruženjem stranih ulagača, dodao je Kovačević.

Tanjug

[objavljeno: 22/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.