Treba ulagati u srpsku privredu

Izvor: S media, 21.Okt.2009, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treba ulagati u srpsku privredu

Globalna ekonomska kriza pogodila je i Srbiju ali potencijali srpske privrede nisu oštećeni, rekao je u Beču minisitar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević.

On je, u izlaganju na privrednom forumu o Srbiji u Privrednoj komori Austrije, pozvao austrijske privrednike za zajedničko delovanje, ukazujući da kroz naše dve zemlje prolaze dva najznačajnija evropska koridora, što daje pravo i predstavlja obavezu da to dve privrede iskoriste.

"Prvi put ćemo imati >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << pad bruto domaćeg proizvoda, ali imajući u vidu dubinu krize i da je ona uvezena kroz multinacionalne kompanije, aktuelni podaci govore da potencijali srpske privrede nisu oštećeni i da će uspeti da se sa krizom izbori uz pomoć partnera", naglasio je on.

Kada je reč o austrijskoj privredi, Milosavljević je podsetio da u Srbiji danas posluje preko 280 austrijskih kompanija i da je otvoreno 124 predstavništava. On se zahvalio i Vladi Austrije na preko 40 miliona evra donacija, koje su pomogle privredi Srbije.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić rekao je da je ključni odgovor Srbije u krizi bio da pokuša da reši probleme sa svojom administracijom, smanji administrativne prepreke, donese zakone koji bi ubrzali proces izdavanja građevinskih dozvola, i ulaže u infrastrukturu, rekao je on.

U roku od naredne tri godine pokušaćemo da povežemo našu državu sa svim granicama autoputem, najavio je Dulić dodajući da su planirane i investicije u modernizaciju pruga da bi se postigle brzine od 160 kilometara na čas. Isto tako, naveo je dalje, u planu je izgradnja autoputa do Jadrana, odnosno Crne Gore.

"Težimo stranim investicijama u cilju razvoja naše privrede, i želimo kroz te investicije da povećamo naše kapacitete i infrastrukturu", kazao je Dulić.

Pozivajući investitore iz Austrije on je naglasio da Vlada ne planira da povećava poreze, pre svega PDV, te da će probleme u svom budžetu rešavati uštedama.

Takođe, nećemo odustati od izgradnje koridora, jer su oni najbolja investicija u krizi i nećemo zatvarati oči pred problemima sa kojima se suočavaju investitori, podvukao je Dulić.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.