Treba li i prodavnice u Srbiji da budu zatvorene nedeljom? VIDEO

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 10:28

Treba li i prodavnice u Srbiji da budu zatvorene nedeljom? VIDEO

U Hrvatskoj je ovog meseca na snagu stupio zakon koji nalaže da prodavnice budu zatvorene nedeljom.

Prema tom zakonu će prodavnice nedeljom biti zatvorene, a trgovci mogu da odaberu 16 nedelja u godini tokom kojih bi radili. Zakonom radno vreme prodajnih objekata određuje trgovac u razdobljima od ponedeljka do subote u ukupnom trajanju do 90 sati sedmično, koje i samostalno raspoređuje.

Prodajni objekti biće zatvoreni nedeljom, a trgovac može samostalno 16 nedelja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u godini odrediti kao radne, s time da se trajanju radnog vremena prodajnih objekata u toj sedmici dodaje 15 sati koje raspoređuje od ponedeljka do nedelje.

Postavlja se pitanje: Treba li ovakva mera da se uvede i u Srbiji?

"Mislim da treba da dođe do toga. Asocijacija već tri godine vodi borbu da nedelja bude neradni dan" rekla je Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata dodavši da trgovci rade i nedeljom kao i tokom državnih i verskih praznika.

Jedan od prigovora ovom rešenju je da bi privreda bila na većim gubicima ako se obustavi rad nedeljom.

"I poslodavci i zaposleni i vlada mogu da iznose za i protiv argumente. Postoje određene kategorije zaposlenih koji nemaju slobodne dane koji ostali imaju. U slučaju trgovaca, mislim da je neophodan dijalog", rekla je Jelena Jevtović iz Unije poslodavaca Srbije.

Ipak, postoje izuzeci. Nisu svi prodajni objekti u Hrvatskoj zatvoreni nedeljom. Izuzetak su prodajni objekti na železničkim i autobusnim stanicama, aerodromima i lukama, na trajektima i benzinskim pumpama, te u bolnicama, hotelima, kulturnim i verskim ustanovama i muzejima.

"Ni u jednoj zemlji, bar da je meni poznato, nije uvedena apolutna zabrana. Što se nas tiče, ako bi uopšte došlo do toga, mislim da ne bi bilo dobro da se osim na trgovinu ova mera proširi i na ostale delatnosti jer se, recimo, turizam i ugostiteljstvo tek oporavljaju od krize", kazala je Jevtović.

Savić je istakla da je najveći problem oko ovog pitanja rad tržnih centara.

"Niko od trgovaca neće da pristane na to da oni ne rade, a da rade trgovci u šoping molovima. To je u krajnjoj liniji bio i jedan od problema u Hrvatskoj", kazala je.

Za više informacija pogledajte video-prilog TV Prve:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.