Treba li evro da zameni dinar?

Izvor: B92, 19.Jul.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treba li evro da zameni dinar?

Beograd -- Izvoznici tvrde da bi uvođenje evra doprinelo stabilnost ukupne privrede, kao i da im kursne razlike "pojedu" dobar deo profita.

Ekonimisti podeljeni oko ideje zamene dinara evropskom valutom

Mišljena su podeljena oko toga da li bi uvođenjem evra kao platežnog sredstva firme koje svoje proizvode izvoze, zaradile onoliko koliko i realno prodaju, kao i da li bi to dovelo do smanjenja inflacije?.

"Bilo bi lakše raditi. Posebni izvoznicima. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gubi se novac na kursnim razlikama. Ne bi više bili zavisni od fluktuacije evra", kaže za B92 Miloš Ivković, iz trikotaže "Ivković".

Sa izvoznicima se slažu i neki ekonomisti. Tako je Dušan Stojanović, potpredsednik američke Federalne banke za hipotekarne kredite, nedavno izjavio "Politici" da bi ukidanje dinara i uvođenje evra smanjilo inflaciju za dva do tri odsto.

Bez obzira na to, kao i na reč izvoznika koji kažu da su im prihodi ostali isti, troškovi povećani, a plate radnika u firmama izvoznicama najmanje, guverner Narodne banke smatra da evro kao nacionalna valuta uopšte ne bi donela boljitak srpskoj ekonomiji.

"Imamo i poslednju statistiku na osnovu čega se jasno vidi da je izvoz neovisno od promene kretanja kursa - raste. Za prvih pet meseci, u odnosu na prošlu godinu, za nekih 25 odsto", kaže Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije.

Ima i onih koji tvrde da bi prelazak na evro kao zvanično sredstvo plaćanja državu dodatno izložilo monetarnim šokovima, kao i da država tada ne bi mogla da formiram svoju kamatnu stopu, utiče na cenu kredita, niti na privredne tokove.

"Lično, nisam za uvođenje evra. On bi imao neke prednosti, olakšavanje svakodnevnih plaćanja, gubitak te neizvesnosti u pogledu rizika deviznog kursa To su sigurno neke prednosti. Ali rizici i nedostaci bi bili mnogo veći", kaže Vladimir Vučković, profesor Megatrend univerziteta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.