Traži se rešenje za budućnost kompanije: Vlada spasava železnice od stečaja

Izvor: B92, 29.Okt.2019, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traži se rešenje za budućnost kompanije: Vlada spasava železnice od stečaja

Podgorica -- Vlada Crne Gore će, kako sada stvari stoje, sprečiti moguće uvođenje stečaja u "Željezničkom prevozu Crne Gore" zbog višemilionskog poreskog duga.

Izvršni direktor "Željezničkog prevoza Crne Gore" (ŽPCG) Nenad Babić za CdM kaže da su razgovarali sa predstavnicima Ministarstva finansija i Vlade i da očekuje da problem bude rešen.

"Pričali smo o problemu duga. Traži se rešenje za budućnost kompanije. Jedno od rešenja je da se pomogne kompaniji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se nađu sredstva, što ja očekujem da će se dogoditi. Koliki iznos, ne znam reći, ali mislim da se na to neće dugo čekati. Ako bude bilo sredstava, a nadam se da hoće, trebalo bi da se što pre usmere kompaniji. Optimista sam da hoće", istakao je Babić u izjavi za CdM.

Poreska uprava je nedavno dostavila upozorenje preduzeću ŽPCG da duguje 5,3 miliona evra za poreze i dažbine i da će u slučaju da ne izmire dug morati da im blokiraju račune i pokušaju prinudno da ga naplate.

Dug je u prethodne dve godine porastao za dva miliona evra. Poreski obveznik nije aplicirao za reprogram shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja. Poreska uprava je saopštila da su više puta održavani sastanci sa rukovodstvom preduzeća "Željeznički prevoz", kako bi se upozorili na potrebu redovnog prijavljivanja i izmirivanja poreskih obaveza, posebno imajući u vidu činjenicu da je kod ovog obveznika evidentno kašnjenje u izmirivanju i tekućih i zaostalih obaveza. O tome su bila obaveštena ministarstva finansija i saobraćaja.

Vlada Crne Gore je rebalansom budžeta 2017. godine, opredelila 1.917.807,03 evra za "Željeznički prevoz Crne Gore AD" i "Željezničku infrastrukturu Crne Gore AD".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.