Izvor: B92, 02.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traži se produženje od MMF-a

Novi Sad -- Vlada Srbije tražiće od MMF-a da rok za korišćenje 290 miliona dolara pomeri za tri meseca, odnosno do sredine septembra.

Dok potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus kaže za B92 da je to već ranije najavljeno delagaciji Međunarodnog monetarnog fonda, bivši ministar finansija Božidar Đelić smatra da je to priznanje same Vlade da ne sprovodi ekonomske reforme u roku.

Međunarodni monetarni fond je u maju 2002. odobrio državnoj zajednici Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Crna Gora 994 miliona dolara za podršku ekonomskom programu za period 2002-05. godina. Od toga je do sada iskorišćeno oko 610 miliona dolara.

Sredinom ovog meseca delagacija Vlade Srbije putuje u Vašington i od MMF-a će zatražiti produženje roka za povlačenje preostalih 290 miliona dolara, potvrdio je za B92 potpredsednik Vlade Miroljub Labus. On je rekao da produženje roka nije neočekivano jer je o tome bilo reči u decembru, kada je delagacija MMF-a boravila u Beogradu.

"Bilo je rasprave oko platnog bilansa, imamo različita mišljenja i onda smo rekli hajde da sačekamo 31. mart da se pokaže ko je u pravu. Mi smo govorili i da će uvođenjem PDV-a biti mnogo manji deficit i to se otvarilo - deficit je manji za 50 odsto, ali je manja i industrijska proizvodnja. Sada ćemo definitivno da usaglasimo naše stavove sredinom aprila, a pošto ćemo tada da postignemo sporazum treba tri do pet nedelja da se sastane Bord direkotra MMF-a i tako se ceo aranžman pomera za tri meseca."

Đelić: Reforme kasne

Međutim, bivši ministar finansija Božidar Đelić za B92 ocenjuje da srpska Vlada nije ispunila sve zahteve MMF-a i da zbog toga traži produženje roka.

"Time Vlada javno priznaje da kasni u sprovođenju reformi. Ranije je bilo predviđeno i mi smo držali taj ritam da se taj trogodišnji program završi u junu 2005. godine i da na taj način Srbija dobije dodatno smanjenje njenog zaduženja kod Pariskog kluba za 15 odsto. Sada vidimo da od toga neće biti ništa i da je nužno da se dobije dodatnih dokaza da se sprovode reforme", smatra Đelić.

Đelić podseća da je MMF krajem februara upozorio da za završetak trogodišnjeg programa Srbija treba da reši tri ključna problema - da smanji trgovinski deficit, javnu potrošnju i da se rezultati restrukturiranja javnih preduzeća vide u praksi.

Labus: Teško je, ali reforme idu

Labus, međutim, smatra da ne postoji zastoj u ekonomskim reformama zbog kojeg bi se aranžaman sa MMF-om doveo u pitanje: "Idu svojim tokom, ali ne ide sve jednostavno. Pogledajte štrajkove, javna preduzeća, puno pritisaka. Naravno, ne ide jednostavno, ali sve što smo rekli da ćemo uraditi do 31. marta u pogledu javnih preduzeća, urađeno je."

Podsetimo, poslednju tranšu kredita od MMF-a, u iznosu od 95 miliona dolara, SCG dobila je prošlog decembra kada je MMF dao načelnu saglasnost sa elementima ekonomske politike za ovu godinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.