Traže novi zakon o radu, štednju i još radnih mjesta

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Okt.2014, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže novi zakon o radu, štednju i još radnih mjesta

BANJALUKA - Poslovna zajednica u RS tražiće od novog sastava Vlade RS da budu izrađeni novi zakoni o radu i podsticajima te da bude izmijenjen Zakono o porezu na dohodak, kojim bi se vratio neoporezivi dio dohotka na nivo najniže plate.

Iako su iz Saveza sindikata RS nekoliko puta naglašavali da od donošenja novog zakona o radu neće biti ništa i da će nivo stečenih radničkih prava braniti svim sredstvima, u Uniji udruženja poslodavaca RS tvrde da uopšte ne razmišljaju o tome >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da do toga neće doći.

"Poslovna zajednica ne traži nikakva smanjenja radničkih prava, već samo jednostavnije procedure u oblasti radnih odnosa i to smo spremni da argumentujemo. Uopšte ne razmišljamo o tome da do toga neće doći, jer je činjenica da su taj zakon donijele Hrvatska i Srbija, ali i da imamo dovoljno argumenata i da nas je prethodna vlast zamolila da to ne radimo u izbornoj godini", rekao je Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, dodajući da je novi zakon o radu potreban i Vladi RS kako bi riješila probleme u svojoj administraciji.

Podsjećanja radi, Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, nekoliko puta je naglašavala da zakon o radu koji žele poslodavci u RS ide isključivo na ruku vlasnika kapitala i zahtjevima Međunarodnog monetarnog fonda.

"Tamo gdje su zakoni o radu krojeni po mjerama MMF-a, radnici su postali robovi", ranije je rekla Mišićeva.

Što se tiče zahtjeva sindikalaca u RS, oni se prije svega odnose na poboljšanje privrednog ambijenta, otvaranje većeg broj radnih mjesta i restriktivniju javnu potrošnju.

"Treba donijeti i mjere kojima će socijala otići iz preduzeća kako bi se završilo sa privatizacijom i kako bi se podvukla crta", rekao je Obrad Belenzada, predsjednik Konfederacije sindikata RS.

On ističe da je, prije svega, neophodno i to da počne rigorozno kažnjavanje onih koji ne poštuju zakon, a što se tiče radnopravnog statusa radnika, Belenzada naglašava da se to mora rješavati u paketu.

"Treba otvoriti paket zakona o radnopravnom statusu, a tu su zakon o radu, zakon o PIO i zakon o doprinosima. To treba završiti, jer sada imamo problema da su ti zakoni neusaglašeni", rekao je Belenzada naglašavajući da Vlada RS kroz Zakon o malim akcionarima mora tražiti rješenje za "male akcionare koji su očigledno prevareni".

Što se tiče izmjena Zakona o porezu na dohodak, u Uniji udruženja poslodavaca RS ističu da će insistirati i na tome da doprinosi na dohodak budu vraćeni na nivo od prije izbijanja svjetske ekonomse krize.

"Rješavanje nelikvidnosti privrede i vanbudžetskih fondova, Unija udruženja poslodavaca vidi u primjeni Zakona o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije, te donošenju zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza", kaže Trivić.

U Uniji udruženja poslodavaca RS ističu da im je jasno da u izbornoj godini nije moglo doći do takvih reformi, dodajući da traže i uključivanje poslovne zajednice u proceduru imenovanja ministra zaduženog za oblast privrede.

"Smatramo da ministar zadužen za oblast privrede ne bi trebalo da bude čovjek iz politike već menadžer", rekao je Trivić, ocijenivši dosadašnja rješenja u ovom pogledu kao nezadovoljavajuća.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.