Izvor: B92, 19.Apr.2009, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže duži rok za kupovinu EPCG

Beograd, Podgorica -- Italijanske kompanije Edison i A2A i Elektroprivreda Srbije traže produžetak roka za dostavljanje ponuda za kupovinu dela akcija crnogorske Elektroprivrede.

Italijani su, kako su preneli podgorički mediji, tražili produženje roka za najmanje mesec dana, a Elektoprivreda Srbije za 15 dana. Tendersku dokumentaciju još su otkupili i ruski Inter Rao i norveški NTE.

Rok za dostavljanje prijava, prema raspisanom tenderu je 30. april.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Uslovi ponude predvideli su dva načina preuzimanja - takozvanu "kol opciju" i "šut aut opciju".

"Kol opcija" podrazumeva da investitor posle pet godina može da kupi većinski paket akcija po danas utvrđenoj ceni ukoliko ispuni kriterijume, dok "šut opcija" predviđa da investitor, nakon pet godina ukoliko ispuni tenderske kriterijume, od vlade kupi dodatne akcije Elektroprivrede, s tim da ona nije obavezna da ih proda.

U tom slučaju, vlada mora od investirora da kupi deonice po istoj ceni.

Investitori su nezadovoljni jer nemaju garanciju da će im vlada posle pet godina prodati deonice, kako je to ranije bilo najavljivano, navode mediji.

Direktor EPS-a potvrdio interesovanje

Direktor EPS-a Dragomir Marković rekao je da se ta kompanija prijavila na tender za kupovinu 18 odsto akcija Elektroprivrede Crne Gore.

"Suština nije taj procenat učešća u vlasništvu, već činjenica da onaj ko pobedi na tenderu dobija ugovor o upravljanju elektroenergetskim sistemom Crne Gore. To svakako nije na štetu Crne Gore, a nama je pre svega važno, kada je reč o upravljanju drinskim slivom, koji praktično počinje u Crnoj Gori. Tu je i dobra hidroelektrana Perućica”, objasnio je Marković.

On je naveo da bi se time popravila ne samo stabilnost rada elektroenergetskog sistema Srbije već i "krvna slika integralnog sistema", u kome bi bilo više energije iz hidrosektora, a bićemo bliži i nekim novim hidroprojektima u Crnoj Gori.

Marković je podsetio i na planiranu izgradnju četiri hidroelektrane na gornjoj Drini i Sutjesci, na području BiH, navodeći da je to EPS-ova investicija u regionu.

On je ukazao da, kada je reč o hidroelektrani Buk Bijela, gradnja velike elektrane je problematična zato što je kanjon Tare pod zaštitom UNESKO-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.