Izvor: B92, 21.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tranzicija na ivici kolapsa

Beograd -- Ova ocena se čula na okruglom stolu kojem su prisustvovali bivši mađarski ministar finansija i šef poljske narodne banke.

Učesnici okruglog stola "Stvarna prekretnica u tranziciji" ocenili su da vlasti moraju prestati da budu sentimentalne prema štrajkovima i preduzeti čvrsta budžetska ograničenja.

Tranzicija u Srbiji dala je neke dobre rezultate, ali je na ivici kolapsa, zaključili su bivši madjarski ministar finansija Madjarske Lajoš Bokroš >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i predsednik Narodne banke Poljske Lešek Balcerovič u suretu sa predstavnicima NBS i Centra za liberalno demokratske studije.

Najnepopularniji korak u reformi biće otpuštanje minimum 30 dosto zaposlenih. Ekonomisti ukazuju da bi problem mogao da bude i sentimentalan odnos prema štrajkačima, kao i i dalje insistiranje na dobroljnim otkazima. Za ozbiljnu tranziciju potrebna su čvrsta pravila.

"Srbija je pre tranzicije bila veoma razvijena zemlja, sada je siromašna i ljudi imaju nostalgiju za tim vremenima. To je psihološki i politički problem koji vlada mora da reši. Ako nema političke saglasnoti da se stvarno započne sa reformama onda sam skeptičan da će ih uopšte biti", kaže Lajoš Bokroš.

Prema podacima Centra za liberalno demokratske studije nezaposlenost u Srbiji iznosi 34 odsto i davanje otpremnina neće rešiti taj problem, jer radnici nisu preduzimači. Kao glavno rešenje za ovaj i sve druge probleme Srbije u tranziciji ekonomisiti ističu strane direktne investicije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.