Tranzicija energetskog sistema biće bolna i mora da košta

Izvor: B92, 26.Nov.2018, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tranzicija energetskog sistema biće bolna i mora da košta"

Beograd -- Srbija ima veoma male emisije sa efektom staklene bašte od 0,13 odsto na globalnom nivou, izjavio je ministar enegetike Aleksandar Antić.

On je, na otvaranju naučnog skupa "Energetika i klimatske promene" u SANU, istakao da Srbija nije industrijski razvijena zemlja i da nema veliki uticaj na globalno zagađenje životne sredine.

"Naši planovi su ambiciozni i spremni smo da se uključimo u svetske trendove i da budemo deo globalnih aktivnosti u borbi protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << klimatskih promena", poručio je Antić.

Kaže da će tranzicija našeg energetskog sistema biti bolna i mora da košta, ali i da se mora voditi računa o resursima kojima raposlažemo, koji se pre svega odnose na ugalj.

Ministar je rekao da se u Srbiji trenutno 23 ili 24 odsto električne energije troši iz obnovljivih izvora energije i podsetio na cilj, u skladu sa evropskim integracijama naše zemlje, da dostignemo udeo od 27 odsto u ukupnoj potrošnji energije do 2020. godine.

"Nadam se da ćemo se značajno približiti tom cilju".

Rekao je da je EPS u prethodnih nekoliko godina investirao 300 miliona evra u ekološke projekte u termoelektranama i da će biti investirano još 700 do 800 miliona evra.

"Radimo danas i novih 1.000 megavata struje, od čega 600 iz obnovljivih izvora energije. Pustili smo skoro 150 megavata iz obnovljivih izvora, pre svega, energije vetra, solara, mini hidroelektrana, biomase i do kraja godine planiramo da pustimo još 200 megavata iz energije vetra".

Antić navodi, takođe, da će do 2019. i 2020. biti zaokružen tih 600 megavata iz obnovljivih izvora energije.

Poručio je da borba protiv klimatska promena mora biti snažana, ali dugoročno odgovorna prema energetskim resursima naše zemlje. 2Spremni smo da snažno investiramo u energetsku tranziciju, ali to je proces i to mora biti strateški vodjen, bez brzih i jeftinih rešenja", naveo je Antić.

Konstatovao je da energetski bilans različitih energenata koje Srbija koristi nije sjajan, uzimajući u obzir ciljeve u borbi protiv klima promena.

Prema njegovim rečima, Srbija troši 10 miliona tona ekvivalenta nafte godišnje, kao i da je potencijal obnovljivih izvora energije ukupno 5,6 miliona tona ekvivalnta nafte, od čega se 60 odsto odnosi na biomasu iz poljoprivrede i šumarske industrije.

Ministar je podsetio da je u Srbji ugalj apsolutno domanantan energenet, pošto dobijamo 65 do 70 odsto energije iz uglja.

Kako kaže, Srbija ima pravo da koristi ugalj kao svoj najvažniji resur, ali na odgovoran način i u skladu sa najvišim ekološkim standardima.

Antić je rekao da su ciljevi EU vrlo ambiciozni kada je reč o smanjivanu emisija sa efektom staklene bašte i predviĐaju smanjenje za 80 do 95 odsto do 2050. u odnosu na 1990. godinu. EU planira i povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije do 2050. godine na 75 odsto odnosno 97 odsto kada je reč o struji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.