Izvor: B92, 29.Mar.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transnafta: Sporazum u aprilu

Beograd -- Sporazum o osnivanju zajedničke kompanije za razvoj Panevropskog naftovoda (PEOP) biće potpisan u aprilu, najalvjuje Transnafta.

Dirkektor javnog preduzeća Transnafta Nebojša Lemajić rekao je agenciji Beta da bi sporazum trebalo da bude potpisan na sastanku Međudržavnog komiteta u Bukureštu, od 14. do 18. aprila, kao i da je u poslednjih mesec dana intenzivno rađeno na usaglasavanju teksta Sporazuma akcionara za osnivanje kompanije za razvoj PEOP projekta. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Do pomeranja datuma zakazivanja Međudrzavnog komiteta, kako je dodao, došlo je zbog vremena koje je bilo potrebno da se usaglasi tekst sporazuma, koji je složen međunarodni dokument.

Lemajić je naglasio da PEOP nije doveden u pitanje i da će se, prema poslednjim informacijama, nesmetano nastaviti sa daljim razvojem tog naftovoda.

Panevropski naftovod, dužine 1.400 kilometara i godišnjeg kapaciteta od 60 do 90 miliona tona nafte, trebalo bi da prolazi kroz Rumuniju, Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju do Italije. Naftovodom bi se transpotovala nafta iz istočne zone Crnog mora ka evropskom tržištu.

Izgradnja naftovoda na trasi Konstanca-Pančevo-Omišalj-Trst prema nekim procenama trebala bi da košta oko 3,5 milijarde dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.