Tramp kreće u rat - berze pokošene

Izvor: B92, 01.Jun.2018, 08:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp kreće u rat - berze pokošene

Njujork -- Američki i evropski berzanski indeksi završili su u minusu posle odluke Donalda Trampa da uvede takse na uvoz čelika i aluminijuma iz Evrope, Kanade i Meksika.

Kanada i Meksiko odgovorili su uvođenjem carina na američku robu, a očekuje se da istu meru preduzme i EU, navodi Asošiejted pres.

U Njujorku je Dau Džons pao 1,0 odsto, Standard end Pur 500 završio je u minusu 0,7 odsto, a Nasdak 0,3 odsto.

U Evropi je nemački indeks DAX pao 1,4 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odsto, francuski CAC 40 u minusu je 0,5 odsto, dok je britanski FTSE 100 završio 0,1 odsto u crvenom.

Pre objavljivanja odluke o uvođenju taksi u SAD, berze na istoku završile su dan sa dobicima, na talasu rasta vrednosti akcija na Vol stritu prethodnog dana. Japanski Nikei 225 porastao je 0,8 odsto, južnokorejski Kospi u plusu je 0,6 odsto, a hongkonški Hang Seng 1,4 odsto. Šangajski kompozitni indeks skočio je 1,8 odsto, dok je australijski S&P/ASX 200 u plusu 0,5 odsto.

Odluka o uvoznim taksama SAD danas stupa na snagu, a Trampova administracija je u četvrtak objavila njihovo uvođenje kako bi ostavila vremena za pregovore s EU.

Vrednost akcija američke kompanije Ju-Es stil skočila je 1,7 odsto, a kompanije Sentjuri aluminum 3,4 odsto. Obe su tokom dana bile u većem plusu, ali su izgubile na vrednosti kada je Kanada objavila uvođenje recipročnih taksi na američki čelik i aluminijum koje će stupiti na snagu 1. jula.

Meksiko je naveo da će uvesti carine na uvoz američkog čelika, sira, voća, svinjetine i kobasica, dok su evropski zvaničnici zapretili da će uvesti takse na američki sok od narandže, puter od kikirikija, odeću, motocikle i burbon, izmedju ostalog.

Cene nafte su neujednačene. Prema podacima Blumberga, referentna američka nafta pojeftinila je za 1,67 odsto na 67,07 dolara po barelu, dok je cena nafte Brent porasla za 0,12 odsto, na 77,59 dolara po barelu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.