Traktorijada u Banatskom Novom Selu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2017, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traktorijada u Banatskom Novom Selu

Novoseljanska "Trakorijada", peta po redu okupila je i ovog puta poljoprivrednike iz Vojvodini, ali i drugih delova Srbije. Akcenat ove manifestacije je na poljoprivrednoj mehanizaciji, staroj i novoj. Predstavnici republičke i pokrajinske vlade koji su otvorili ovaj događaj podsetili su proizvođače na podsticaje koje država daje za nabavku traktora i ostalih neophodnih mašina.

Savremena poljoprivreda ne može se zamisliti bez moderne mehanizacije. "Traktorijada" u Banatskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Novom Selu već pet godina promoviše njen značaj okupljajući prodavce novih ali i polovnih mašina i traktora, ali i traktoriste čije upravljanje ovim mašinama zadivljuje. Važnosti ove teme svesna je i država, pa stoga republičko ministarstvo i pokrajinski Sekretarijat za poljoprivredu koordinirano sprovode podsticajne mere za nabavku novih traktora i priključnih mašina. Na republički konkurs javilo se oko 8.000 proizvođača, a pokrajina je iz svog budžeta rezervisala 150 miliona dinara za te potrebe.

"Mera koja se po prvi put sprovodi ove godine odnosi se na podršku mladima u seoskim sredinama, takozvani start ap programi. Po prvi put ova mera postoji i na republičkom i na pokrajinskom nivou, i mi smo u Sekretarijatu za poljoprivredu prepoznali mlade poljoprivrednike do 40 godina i dali im mogućnost da i kroz ovu meru nabave novu pogonsku i priključnu mehanizaciju", objašnjava Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

Proizvođači podržavaju podsticaje namenjene mehanizaciji i investicijama, ali negoduju zbog izostanka direktnih subvencija koje ih čine nekonkurentnim sa okruženjem.

"Ukoliko u najskorije vreme se ne vrati onih 100 evra po hektaru za posede do 100 hektara, mislim da jako preti opasnost da ovde bude jedna velika panonska pustinja", kaže Aurel Mureš, poljoprivednik iz Alibunara

U Ministarstvu objašnjavaju da je to posledica pritisaka MMF-a i Svetske banke da se podsticaju drugačije usmeravaju.

"Ako pričamo o čistim ratarima jeste, s te strane jesu u pravu, a s druge strane ukoliko su mešovita gazdinstva u pitanju postoji malo veća podrška po pitanju stočarstva i proizvodnje mesa. Ali u narednom periodu ćemo gledati da izbalansiramo sve te podsticaje", veli Zoran Janjatović, zamenik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj.

Dodatni problem poljoprivrednika ove godine biće suša koja preti da ugrozi prinose kukuruza, suncokreta i drugih kultura, pa je pitanje koliko novca će im ostati da ulože u novu proizvodnju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.