Totalno potonuće: Kompanija u istorijskom minusu

Izvor: B92, 04.Jul.2023, 15:04

Totalno potonuće: Kompanija u istorijskom minusu

Gotovo 10 milijardi funti izbrisano je s tržišne vrednosti Astra Zeneke zbog zabrinutosti da novi lek protiv raka pluća možda neće biti tako uspešan.

Deonice englesko-švedske farmaceutske kompanije pale su čak 6 posto u ponedeljak ujutro nakon što je izvestila o prvim rezultatima svoje faze 3 ispitivanja za datopotamab deruxtecan, beležeći najveći pad među FTSE 100 kompanijama.

Kompanija je rekla da je studija pokazala da lek, koji razvija s Daiichi Sankyom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << može zaustaviti pacijentovo napredovanje raka duže od docetaksela, leka koji se trenutno smatra standardom za hemoterapiju, ali da je prerano reći na temelju statističkih podataka da li bi pacijenti duže.

Suzan Galbrajt, izvršna potpredsednica onkološkog istraživanja i razvoja u Astra Zeneci, rekla je da rezultati ispitivanja pružaju uverljive dokaze o budućoj potencijalnoj ulozi koju bi lek mogao da ima u lečenju pacijenata s rakom pluća.

Međutim, ulagači su izbrisali gotovo 10 milijardi funti s tržišne vrednosti farmaceutske kompanije vredne 174 milijarde funti nakon što su analitičari protumačili ranu studiju kao indikaciju da lek možda nije tako uspešan kao drugi koje je razvila Astra Zeneka, poput Enhertua.

Analitičari u Sitiju pozdravili su rezultate pozitivno, ali su rekli da lek "možda nije najbolji u apsolutnoj koristi kojoj su se ulagači nadali". Neki analitičari procenjuju prodaju novog leka od 10 milijardi dolara do 18 milijardi dolara, prenosi seebiz.

Analitičari Barkliza i Kredi Svisa rekli su da su deoničari tražili od AstraZeneke da rezultate proglasi "klinički značajnim". Kompanija je rekla da je klinički značaj "subjektivna procena" i da je potrebna dalja analiza za tumačenje rezultata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.