Totalna drama na sastanku: Sve ste ukrali, Ljuske oraha vrede koliko deonica

Izvor: B92, 05.Apr.2023, 10:09

Totalna drama na sastanku: "Sve ste ukrali", "Ljuske oraha vrede koliko deonica"

Akcionari Kredi Svisa rekli su da se osećaju "promašeno" i "prevareno", nakon što je propalu banku spasio njen dugogodišnji rival UBS.

BBC javlja da se u utorak 167-godišnja švajcarska banka suočila s investitorima po prvi put od sklapanja ugovora o preuzumanju i poslednji put kao nezavisna firma.

Predsednik Kredi Svisa Aksel Leman rekao je da mu je "zaista žao". To nije mnogo pomoglo – jedan investitor je direktorima rekao da su im akcionari "sve ukrali". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Kredi Svis je prošlog meseca spašen od strane UBS-a, u dogovoru u kojem su posredovale vlasti nakon što su previranja u američkom bankarskom sektoru dovela do pada deonica nekada uglednog švajcarskog zajmodavca, prenosi Investitor.

Banka se već godinama borila nakon niza skandala, problema sa usklađenošću propisima i loših finansijskih poslova.

Leman je investitorima na godišnjoj generalnoj skupštini kazao da je menadžment imao plan da preokrene stvari, ali da su ga "sprečili" strahovi izazvani kolapsom banke Silicijumske doline (SVB) u SAD.

Ali jedan deoničar je sugerisao da je odbor bio razapet u srednjem veku.

Drugi je podigao vreću praznih ljuski oraha, rekavši da koštaju isto kao i jedna deonica Kredi Svisa.

Izvršni direktor Kredi Svis Ulrih Korner rekao je: "Razumem da se osećate razočarano, šokirano ili ljutito".

“Delim razočaranje vas, naših dioničara, ali takođe delim razočaranje svih naših zaposlenih, naših klijenata i, na kraju, javnosti”, dodao je.

Deoničarima i Kredi Svis i UBS – koji će održati sastanak investitora u sredu – odbijeno je glasanje o preuzimanju zbog hitnih mera koje je švajcarska vlada preduzela kako bi ubrzala posao.

Leman je rekao da bi jedina druga opcija bila bankrot.

“To bi dovelo do najgoreg scenarija, odnosno totalnog gubitka za deoničare, nepredvidivih rizika za klijente, teških posledica po ekonomiju i globalna finansijska tržišta”, rekao je on.

“Naša je dužnost bila da zaštitimo interese naših deoničara koliko smo mogli kako bismo pružili sigurnost našim klijentima. Učinili smo sve što smo mogli u okviru onoga što je bilo moguće”, uveravao je Leman.

Šefovi Kredi Svisa znali su da će na ovom sastanku biti neprijatnosti, ali uprkos brojnim izvinjenjima, deoničari su ostali i dalje ljuti.

Uobičajeno je da Švajcarci srednje klase, posebno stariji, ulažu novac u nekoliko deonica kao rezervu za svoje penzije. Šta tradicionalno smatraju sigurnim? Dve najveće banke u Švajcarskoj. Ali sada deonice Kredi Svis vrede manje od 10% onoga što su vredele pre dve godine, navodi BBC.

Jedan čovek koji je predstavljao grupu deoničara optužio je rukovodstvo Kredi Svis za “pohlepu i nesposobnost”, drugi je pokazao na svoju crvenu kravatu, rekavši da je nosi kako bi predstavljao “crveni karton” koji Kredi Svis zaslužuje.

Drugi su svoj bes usmerili na švajcarsku vladu, koja je prisilila UBS na preuzimanje tokom samo jednog vikenda dok su tržišta bila zatvorena. Neki od nas, rekao je jedan deoničar, provode više vremena birajući novi telefon.

Oslobađanje besa investitora je skoro jedina akcija koju akcionari mogu da preduzmu; dogovor sa UBS-om je završen. Ponovo se izvinjavajući, izvršni direktor Ulrih Korner je rekao da je bilo malo izbora, bilo je ili dogovor sa UBS-om ili bankrot, za koji je rekao da bi bio katastrofalan ne samo za Švajcarsku, već i za celokupnu globalnu ekonomiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.