Toplane traže pomoć od NIS-a

Izvor: Politika, 25.Jan.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toplane traže pomoć od NIS-a

PU „Toplane Srbije” uputilo novi zahtev NIS-u za redovnu isporuku mazuta, i to tako što bi se zamrzla naplata tekućih potraživanja, a isporuka novih količina mazuta plaćala avansno. – NIS ne može u nedogled da isporučuje dogovorene količine mazuta bez nadoknade

Poslovno udruženje „Toplane Srbije” uputilo je krajem prošle nedelje novi zahtev Naftnoj industriji Srbije da izađe u susret toplanama i omogući im redovnu isporuku mazuta, iako najveći broj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << njih nije u mogućnosti da izmiri svoje tekuće obaveze prema dobavljaču, potvrdio je juče za „Politiku” Milovan Lečić, predsednik navedenog udruženja.

NIS je zamoljen da, ukoliko je to moguće, zamrzne tekuću naplatu potraživanja, a da se isporuka novih količina energenata avansno naplati od toplana, kaže Lečić, dodajući da se ovaj ledeni talas premošćuje mazutom koji je stigao iz robnih rezervi, a koji će toplane morati da vrate.

Upitan kako očekuje da će toplane moći unapred da plate mazut, ako već nisu u stanju da izmiruju ni zaostale obaveze, Lečić kaže da će morati jer je to jedini način da im se nastavi isporuka energenata.

Toplane mogu da dogovore sa dobavljačem i dodatni reprogram dugova, budući da je stepen naplate kod toplana vrlo slab zbog čega one i nisu u mogućnosti da NIS-u i „Srbijagasu” plate preuzetu robu.

Rezervesu potrošene, stari dug za gas i mazut većina toplana nije platila, a novca za nove količine nema, jer građani ne izmiruju svoje obaveze. Jedini izlaz je, kaže, u boljoj naplati.

Udruženje je, objašnjava, učinilo sve što je moglo, uspelo je da produži rokove plaćanja sa 30 na 60 dana. Ali, problem je u tomešto toplane ne mogu da plate energente dok ne naplate svoja potraživanja, zbog čega su dugovi toplana samo za mazut narasli na oko milijardu dinara. Toplanama u najugroženijim gradovima Srbije za sada stiže mazut iz robnih rezervi. Međutim, ove količine su samo ispomoć, ali s njima se ne može dočekati kraj grejne sezone, kaže Lečić..

Zbog velikih dugova i nemogućnosti da nabavljaju energente za naredne zimu, pojedine toplane su, poput one u Novom Pazaru, najavile isključenje grejanja i domaćinstvima i preduzećima koji nisu plaćali računeprotekla tri do četiri meseca.

U Naftnoj industriji Srbije ističu da je pred početak grejne sezone potpisan ugovor sa toplanama prema kom im je isporučeno 148.000 tona mazuta, koliko je i dogovoreno. Time se, dodaju u toj kompaniji, izašlo u susret potrošačima, bez obzira na neizmirene dugove iz prethodnog perioda, omogućivši im čak da odloženi rok za plaćanje mazuta bude 60 dana. NIS je s te strane ispunio sve svoje obaveze.

U dogovoru sa nadležnima, ta kompanija će učiniti sve da prevaziđe i ove probleme i da se isporuke mazuta nastavi. Međutim, ni NIS ne može u nedogled da isporučuje dogovorene količine mazuta bez nadoknade za isporučeni mazut.

Jasna Petrović

-------------------------------------------------------------

Poskupljenje grejanja od prvog februara

U Skupštini Beograda najavljuju korekciju cene za najmanje deset odsto. – Cena grejanja treba da prati cenu gasa – ističe Goran Aleksić, član Gradskog veća

Umesto dosadašnjih 64,37 dinara po kvadratnom metru, koliko su potrošači iz Beograda za poslednjih godinu dana odvajali za grejanje svojih domova, od 1. februara ovu uslugu moraće, prema jučerašnjim najavama, da plaćaju po novoj ceni – oko 70,80 dinara. To znači da će već početkom idućeg meseca grejanje biti skuplje za najmanje deset odsto, najavljuju u Skupštini grada.

Da li će tako i biti, korisnici daljinskog sistema grejanja uskoro će saznati, iako u „Beogradskim elektranama” napominju da i najavljena korekcija od desetak odsto ne bi mogla da pokrije i poboljša poslovanje ovog preduzeća.

Za sada jedino i pravilno rešenje problema je, tvrde nadležni, da cena grejanja u kontinuitetu prati cenu prirodnog gasa. Zbog toga će ovih dana čelnici Skupštine grada zatražiti od Vlade Srbije saglasnost za promenu cenovnika, a ukoliko izvršna vlast bude dala „zeleno svetlo”, grejanje u glavnom gradu definitivno će poskupeti.

– Korekcija cene je neminovnost. Njeno povećanje za šest odsto neće poboljšati poslovanje „Beogradskih elektrana” i realno je da ono bude veće od deset odsto. Tražićemo od Vlade Srbije i da održavamo paritet cene gasa i grejanja, tačnije da cenovnik grejanja zavisi od cene energenata. Ovaj problem je razmotren iz svih uglova u poslednje dve sedmice, tako da smo došli do zaključka da sadašnja cena grejanja nikako ne može da opstane – ističe Goran Aleksić, član Gradskog veća. To je realnost – kaže Aleksić, poručujući da je potrošačima bolje da se greju skuplje nego nikako.

– Za sada ne postoji bolje rešenje, mada trenutno nije zahvalno da se prognozira na šta će Vlada Srbije dati saglasnost. Prirodni gas i mazut u ukupnim troškovima poslovanja „Elektrana” učestvuju sa 67 odsto. Od septembra su poskupeli u proseku za 20 odsto, a na to treba dodati i rast kursa dolara s obzirom na to da svi ugovori imaju deviznu klauzulu. To poskupljenje, dakle, u dinarskoj protivvrednosti iznosi oko 27 odsto. Kada sve to saberemo, dosadašnje mere racionalizacije nisu dale očekivani efekat – objašnjava Aleksić.

Nadležni napominju da mazuta ima za narednih dvadesetak dana, dok zavrtanje gasnih slavina zasad nije moguće.

Striktno poštujući plan mera štednje, „Elektrane” su za samo tri meseca u 2008. godini uspele da smanje planirani gubitak za više od 700 miliona dinara.

– I pored ostvarene uštede od čak 1,7 milijardi dinara u prošloj godini, mogućnost da preduzeće redovno plaća samo isporučene energente biće svedena na minimum. Novac koji prikupimo od korisnika jednog meseca nije dovoljan da bi se platila mesečna obaveza za preuzeti prirodni gas – ističe Nenad Đakovac, zamenik generalnog direktora „Elektrana”. Dug potrošača koji trenutno iznosi oko pet milijardi dinara, dodaje Đakovac, ovom preduzeću dodatno otežava plaćanje energenata.

Poslednje poskupljenje daljinskog sistema grejanja zabeleženo je 1. januara prošle godine kada je cena povećana za 36 odsto.

M. Brakočević

[objavljeno: 26/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.