Toplane duguju 200 miliona evra, računi u blokadi do sutra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Apr.2012, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toplane duguju 200 miliona evra, računi u blokadi do sutra

BEOGRAD -

Srbijagas će do sutra odblokirati račune toplana u Srbiji, pošto je postignut dogovor sa lokalnim samoupravama i poslovodstvima o isplati dugovanja za gas, kazao je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović agenciji Beta. Usled velikih dugovanja, Javno preduzeće "Srbijagas" blokiralo je sve toplane u Srbiji, među kojima su i "Novosadska toplana" i "Panonske elektrane". Novosadska toplana duguje 1,6 milijardi dinara.

Bajatović je kazao da je Srbijagas bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prinuđen da blokira račune velikih dužnika jer nije bilo dovoljno novca za plaćanje gasa.

Prema rečima Bajatovića, dugovanja toplana za isporučeni gas premašuju 200 miliona evra.

"Postigli smo dogovor o tempu isplate dugovanja i računi će biti odblokirani tokom dana ili najkasnije sutra", kazao je on i podsetio da toplane Srbijagasu plaćaju gas po ceni nižoj od nabavne.

Bajatović je istakao i Srbijagasu još nisu odobrene garancije za nove kredite neophodne za održavanje likvidnosti preduzeća i da zbog toga mora da se "zaoštri finansijska disciplina" odnosno poveća redovnost naplate potraživanja.

Novosadska toplana: Ako naš račun ne bude odblokiran moraćemo i mi da blokiramo svoje dužnike

Dug od 1,6 milijarde dinara je nastao tokom ove grejne sezone u kojoj je, zbog ekstremno niskih temperatura, naročito tokom februara meseca, Novosadska toplana zabeležila najveću potrošnju gasa u istoriji svog poslovanja, saopštilo je danas ovo Javno komunalno preduzeće.

Nakon razgovora sa rukovodstvom "Srbijagasa" Toplana očekuje da sutra njen račun bude odblokiran.

"Ukoliko račun ne bude bio odblokiran, Novosadska toplana će biti primorana da i sama blokira račune svojim dužnicima, i to prvenstveno poslovnim potrošačima koji duguju milijardu dinara", kaže se u saopštenju i podseća da su među najvećim dužnicima Spens, Predsškolska ustanova "Radosno detinjstvo".

Toplana apeluje na sve građane, čiji je ukupan dug 1,2 milijarde dinara, da plate zaostale račune za grejanje kako bi dug prema Srbijagasu bio smanjen.

Bez obzira na puštanje menica od strane Srbijagasa, Novosadska toplana nastavlja da nesmetano funkcioniše, kaže se na kraju saopštenja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.