Todorić izbacio većinu slovenskih proizvoda s Konzumovih polica u BiH

Izvor: SEEbiz.eu, 09.Jul.2015, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Todorić izbacio većinu slovenskih proizvoda s Konzumovih polica u BiH

LJUBLJANA - Godinu dana nakon prodaje Mercatora Agrokoru slovenski dobavljači tvrde da su se njihovi strahovi obistinili.

U Bosni i Hercegovini je na policama ostalo samo nekoliko slovenskih proizvoda, izvijestila je RTV Slovenije.

- Prodaja najvećeg trgovca je velika prilka za slovenske dobaviljače, kaže član uprave Igor Maroša.

Štoviše, on tvrdi da se na Konzumovim policama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini prodaje više slovenskih proizvoda nego >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << prije godinu dana.

"U prvom tromjesečju,u trgovinama Agrokora broj slovenskih proizvoda porastao je za više od 300 u odnosu na prošlu godinu", rekao je Maroš.

Da bi to provjerili, ekipa TV Slovenije je sa skrivenom kamerom otišla u najveći nekadašnji Mercator centar u Banjoj Luci, koji je od prošle godine u sastavu Konzuma. Na policama su našli samo nekoliko slovenskih proizvoda, ako se još mogu zvati slovenskim jer ih proizvode poduzeća u stranom vlasništvu.

Među mnogim kavama samo je jedna slovenska - Barcaffe, sve ostale su hrvatske. Provjerili su police mesnih proizvoda, odnosno da li je hrvatsko meso istisnulo s polica slovenske mesne proizvode. I doista, trgovac je potvrdio da imaju samo Krasove proizvode. Na policama prevladava meso Agrokorovog PIK-a. Da je razlika na policama nakon prodaje Mercatora više nego očita, primjećuju i kupci.

Dominiraju proizvodi Agrokorovog lanca, cijene su više, kvaliteta niža, sve je gore, broj kupaca se smanjio, na brzinu procjenjuju prolaznici, koji pred kamerama doslovno tuguju za slovenskim Mercatorom.

Problem je nakon prodaje, osim dobavljača očekivao i slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek. Prema njegovim riječima, prodaja Mercatora i Žita su štetne za državu.

"Obje prodaje su u mojim očima problematične. Obje tvrtke imaju svoj proizvodni i dobavljački lanac, zato ćemo imati mnogo problema sa spašavanjem naše vlastite proizvodnje", rekao je on.

Uprava Mercatora tvrdi da se za 20 najvećih slovenskih dobavljača ništa nije promijenilo i da zadržavaju isti volumen prodaje. Dobavljača je više od 30.000. Velika većina, dakle, ima zapravo manje narudžbi, zaključuje RTV Slovenije.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.