Todorić će se morati odreći dijela vlasništva u Agrokoru

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Mar.2017, 09:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Todorić će se morati odreći dijela vlasništva u Agrokoru

ZAGREB - Agrokor je u posljednja dva tjedna s ruskom Sberbankom dogovorio kredite kojima je tvrtka dobila dodatnih 300 milijuna eura, što joj je, kažu upućeni, dovoljno za plaćanje svih dospjelih obveza prema dobavljačima.

Izvori tvrde da bi Agrokor do kraja tjedna tim novcem trebao zatvoriti i sve dugove prema državi, javlja Večernji list.

U medijima se baratalo brojkom od šest milijardi kuna duga, no ministar financija Zdravko Marić to je više puta demantirao.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << />
Ivica Todorić tako je kupio vrijeme za predah i suzio prostor za glasine da ga u idućih nekoliko tjedana čeka crna budućnost.

Odrazilo se to i na tržište kapitala pa je pad dionica tvrtki u sastavu Agrokora znatno usporen, a dionice Zvijezde i Belja su rasle. Izvori bliski kompaniji kažu da nema mjesta panici i da će se u idućim danima rasplesti plan restrukturiranja tvrtke, a u kojem bi došlo i do vlasničkog preslaganja. Obitelj Todorić ostaje u vlasništvu tvrtke, kažu, ali u kojem omjeru, još se ne zna, što sugerira da je Ivica Todorić spreman odreći se dijela Agrokora kako bi spasio kompaniju.

Druga strana tvrdi da će biti postavljen novi Nadzorni odbor kompanije, a da će u upravu ući stručnjak za financije koji bi vodio financijsko restrukturiranje. Time je značajno ublažen stav koji se mogao čuti među vjerovnicima početkom tjedna, kada su tražili da se Todorić potpuno povuče iz upravljanja kompanijom.

Kreditom u visini od gotovo 2,3 milijarde kuna Todorić je smirio vjerovnike, očito i dobavljače koji sada više nemaju instrument za eventualni pritisak prijetnjom blokadama.

Najveći izazov je PIK kredit koji je Ivica Todorić ugovorio 2014. kao osobni dug od 485 milijuna eura jer ako Deutsche Bank i pomisli da kredit neće biti vraćen, može i prije lipnja 2018. naplatiti potraživanja preuzimanjem dionica raznih Agrokorovih tvrtki. Ipak, kako se može čuti, Deutsche Bank ne namjerava povlačiti nagle poteze već je spreman i sufinancirati oporavak Agrokora ako se u njemu smanji utjecaj obitelji Todorić.

Osim njemačke državne banke, u Agrokoru je prisutno i oko 1,3 milijarde eura ruskog državnog kapitala kroz kredite najvećeg bankovnog vjerovnika Sberbanke i VTB-a, piše Večernji list.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.