To što Srbija kasni 25 godina, možemo da pretvorimo u prednost

Izvor: B92, 23.Okt.2018, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"To što Srbija kasni 25 godina, možemo da pretvorimo u prednost"

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan kaže da se to što Srbija "kasni oko 25 godina" za razvijenim zemljama u toj oblasti, može pretvoriti u prednost

Navodi da to može da uradi ako bude "preskakala" loša tehnološka rešenja i izbegavala greške koje su drugi pravili.

"Srbija neće postati deponija prljave tehnologije. To se neće desiti!", rekao je Trivan.

Ministar je u Beogradu, tokom 18. Ekonomskog samita Srbije na temu "Izazov >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << inkluzivnog rasta", kazao da je Srbiji "decenijama nedostaje društveni kontinuitet" i da je svest o posledicama zagađenja vode, vazduha, zemljišta, pitanje lične i društvene odgovornosti kao "jedan od prvih koraka u rešavanju problema".

"Osvešćivanje je ključ napretka društva u celini. Hajde da se pogledamo u ogledalu, da spoznamo realno stanje životne sredine, šta je društvo do sada uradilo, i kuda ćemo dalje", kazao je Trivan.

On je naveo da se u Srbiji prerađuje manje od deset odsto otpadnih voda i da je potrebno izgraditi 359 sistema za to.

"U oblast voda, Srbiji će biti potrebno da uloži oko pet milijardi evra" ocenio je Trivan i dodao da novac za to i druge potrebe zaštite životne sredine može da se obezbedi delom iz pretpristupne pomoći Evropske unije, delom iz kreditnih linija, delom učešćem lokalnih samouprava, kao i javno-privatnim partnerstvom.

"Pridruživanje EU posebno će se odraziti upravo na privredu, pre svega zbog obaveze ispunjavanja ekoloških evropskih i svetskih standarda u poslovanju. Ukoliko to ne budemo uradili, ostaćemo autistični i orijentisani na naše tržište koje je previše malo, što će biti loše za privredu", rekao je Trivan.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.