Tigru odzvonilo?

Izvor: B92, 15.Jun.2023, 19:55

Tigru odzvonilo?

Nemačka ponovo razmatra nabavku dodatnog, većeg broja helikoptera H145M, deo letelica bi zamenio čak i borbene helikoptere tigar.

Već nekoliko meseci, nemački, ali i svetski mediji, pišu o tome da će nemačkо ministarstvo odbrane u narednom periodu naručiti veliki broj višenamenskih helikoptera erbas H145M, piše Tango Six.

Kako se navodi, deo ovih helikoptera bi bio naoružan, i bitnije, u nemačkoj vojsci bi zamenili borbene helikoptere tigar. Prvu informaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vezanu za ovu temu preneo je još sredinom marta ove godine Biznis insajder koji se pozvao na nemačke interne vojne dokumente.

Biznis insajder je naveo da je namera da se naruče 82 helikoptera vredna 3,05 milijardi evra, od kojih bi 24 bila naoružana. Citira se i vojni izveštaj u kome piše da postoji zabrinutost kada je u pitanju borbena prikladnost i zaštita posade kod helikoptera H145M, a konstatuje se i da je ove primedbe nemačko ministarstvo odbrane do sada ignorisalo. Bundesver smatra planiranu nabavku "čisto političkom odlukom koja ignoriše operativne potrebe", stoji u pismu Tehničkog vazduhoplovnog centra (WTD 61) upućeno Ministarstvu odbrane.

Mesec dana kasnije, agencija Rojters prenela je saopštenje nemačkog ministarstva odbrane u kome se navodi da tek do 2038. godine planira da povuče iz naoružanja borbene helikoptere Tigar, i da ih će ih vremenom zameniti helikopteri H145M. Ovakva odluka se smatra očekivanom pošto se Nemačka pre nekoliko godina povukla iz programa modernizacije helikoptera tigar, jer nije zadovoljna operativnošću letelica koja je izuzetno niska zbog tehničkih problema. Sa duge strane prošle godine su druga dva evropska korisnika tigra, Francuska i Španija zvanično aktivirale program osavremnjavanja EC665 na nivo MkIII.

Prema javno dostupnim informacijama Nemačka poseduje 51 borbeni helikopter tiger UHT koji se nalaze u sastavu 36. jurišnog armijskog helikopterskog puka "Kurhessen" u bazi Friclar. Ova jedinica ulazi u sastav nemačke Divizije za brzo reagovanje, a trenutno je deo evropskih NATO snaga za veoma brzo reagovanje VJTF (Very High Readiness Joint Task Force). U visokoj pripravnosti se međutim nalazi samo 8 helikoptera, od kojh 4 u svakom trenutku, dok je nalet pilota samo do 100 sati godišnje.

Ministarstvo odbrane u maju ove godine nije preciziralo koliko bi helikoptera H145M bilo nabavljeno. Portparol ministarstva je izjavio da će ministarstvo odbrane do kraja ove godine parlamentarnom odboru za budžet predstaviti nacrt sporazuma o nabavci novih helikoptera. Ipak, mnogi analitičari smatraju da nije nemoguće da će Nemačka kao zamenu za tigar, u budućnosti ipak nabaviti namenski borbeni helikopter, SAD su već ponudile AH-1Z Viper i AH-64E apaš gardijan.

Nemačko ratno vazduhoplovstvo je prvi vojni korisnik helikoptera H145M, trenutno raspolaže sa 15 letelica u varijanti LUH-SOF isporučenih u periodu 2015-2017, koji su nabavljeni u okviru programa LUH – Light Utility Helicopter Special Operations Forces (SOF). Nemačka armijska avijacija poseduje 7 H145M u varijanti za traganje i spasavanje LUH SAR. Planovi za nabavku dodatnog broja H145M poznati su još od početka 2020. godine, kada je iz nemačkih oružanih snaga stigao zahtev i izražena želja za nabavkom 64 helikoptera.

Osim Nemačke, evropski vojni korisnici H145M (BK117D) su: Mađarska koja ja nabavila 20 helikoptera, Luksemburg poseduje dva, britanski RAF koristi 7 helikoptera sa oznakom jupiter HT1, Srbija trenutno ima 5, naručila je još 10 letelica, Kipar je kupio 6 H145M čiju isporuku očekuju, a vlada Belgije dala je zeleno svetlo za nabavku 20 primeraka. Srbija osim u vojsci, koristi i 4 H145M u Helikopterskoj jedinici MUP-a koja bi u skorijoj budućnosti mogla da dobije još dva primerka.

Ono što je interesantno u vezi nove tranše letelica za Vojsku Srbije je što je prvi primerak primećen u krugu fabrike u Nemačkoj još pre skoro godinu dana. Isporuke bi trebalo da počnu tokom ove godine, a najverovatnije je da će deo helikoptera stići sledeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.