Tigar traži šansu za oporavak

Izvor: B92, 27.Mar.2014, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tigar traži šansu za oporavak

Beograd -- Pirotski Tigar, čija su dugovanja 54 miliona evra, planira da u narednih mesec i po počne primenu plana reorganizacije, koji će omogućiti oporavak firme.

Direktor Tigra Nenad Đenadić je rekao da će tim planom biti racionalizovano poslovanja na svim nivoima, poslovanje 15 ćerki-firmi biće objedinjeno pod okrilje jedne kompanije i smanjen broj zaposlenih za oko 200.

"Plan je da u Tigru ostane 1.460 zaposlenih. Trenutno ih ima oko 1.660", rekao je djenadić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Đenadić je rekao da su trenutna dugovanja te kompanije oko 54 miliona evra, od čega su dugovi bankama 45 miliona evra, a dobavljačima oko devet miliona evra.

On je izrazio uverenje da kompanija primenom plana reorganizacije može da se oporavi i počne da posluje profitabilno i uputio apel poveriocima da prihvate taj plan i daju šansu kompaniji.

Đenadić, koji je na čelo Tigra došao pre godinu dana, rekao je da o opravdanosti tih očekivanja govore podaci da je kompanija u 2013. imala prihod od 24,35 miliona evra, od čega je izvozom ostvareno 11,8 miliona evra i pored obustave proizvodnje u prvom kvartalu.

"Prema preliminarinim konsolidovanim rezultatima, Tigar je 2013. završio sa gubitkom od 771 miliona dinara, ali je profit pre oporezivanja, kamata i amortizacije (EBITDA) iznosio 90 miliona dinara, što pokazuje da postoji ekonomska opravdanost za oporavak", rekao je Đenadić.

On je rekao da su računi Tigra tokom prošle godina u više navrata bili blokrani za iznose koji premašuju milijardu dinara, ali da su na osnovu dogovora s poveriocima od 21. marta svi računi odblokirani.

Akcijama kompanije Tigar trguje se na Beogradskoj berzi, a najveći akcionar je država sa oko 35 odsto akcija.

Tigar se bavi proizvodnjom proizvoda od gume i hemijskom industrijom, a najpoznatija je po proizvodnji gumene obuće.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.