„Tesla” ipak sija

Izvor: Politika, 02.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Tesla” ipak sija

Zahvaljujući vlasniku pančevačkog „Panelektra”, naša jedina fabrika sijalica nastaviće da živi u Vladimirovcu. – „Narva“ pristala da u Srbiji zadrži brend „Tesla”

Pančevo – Desilo se ono što se u ovim tranzicionim vremenima u Srbiji nikada nije dogodilo: pančevačka fabrika sijalica „Tesla", iako su je svi otpisali, nastaviće za dva meseca da živi, sa starim mašinama, ali na novoj lokaciji udaljenoj tridesetak kilometara od sadašnje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Vladimirovcu, opština Alibunar. Ako se može govoriti o čudu, za njega je najzaslužniji Branko Stojisavljević, vlasnik pančevačke firme „Panelektro", koji je sa nemačkom „Narvom" 2005. u Vladimirovcu otvorio fabriku „štedljivih sijalica".

Prošle godine, posle nekoliko neuspelih pokušaja prodato je 40 odsto državnog kapitala „Tesle". Novi vlasnik, iako nije čovek iz branše, imao je nameru da pokrene već deceniju i po posustalu proizvodnju, ali je, posle nemalo uloženog novca, digao ruke od svega.

S druge strane, Branko Stojisavljević kaže da nije imao nameru da ulazi u aranžmane sa „Teslom", jer su još početkom devedesetih on i „Narva" (četvrta po veličini fabrika sijalica u Evropi) nudili rukovodstvu posustalog giganta saradnju koja je odbijena. No, čoveku od biznisa, kakav je Stojisavljević, nije se dalo da „Tesline" mašine završe na otpadu, a sve je govorilo da će tako biti. Kada je čuo da je vlasnik jagodinskog otpada za dva i po miliona dinara od novog vlasnika „Tesle" kupio liniju za izradu fluorescentnih cevi, vrednu dva i po miliona dolara, odjurio je tamo i otkupio je. Kaže, mašina kada se sve sabere nije radila više od pet-šest godina. Za dve nedelje majstori „Narve" u Vladimirovcu doterali su je da izgleda „kao nova". Čuvši za ovu avanturu, kod Stojisavljevića su se jednoga dana pojavili rukovodioci „Tesline" sindikalne organizacije nudeći na prodaju 11 manjih mašina koje su pripale njihovoj firmi „Tesla S", na osnovu dugovanja fabrike sindikatu. I njih je Stojisavljević otkupio. Ozbiljni kupac „Tesline" imovine sada je stupio u kontakt i sa najvećim akcionarom „Tesle", beogradskim biznismenom Mladenom Grujićem (vlasnik „Lili" drogerija), nudeći da otkupi i četiri linije za proizvodnju običnih sijalica.

Posle dogovora Stojisavljevića sa direktorima „Narve", utanačeno je da svi akcionari „Tesle" na osnovu unetog kapitala postanu vlasnici pet odsto akcija nove firme, koja će se od sada umesto „Narva – Vladimirovac”, zvati „Tesla – Vladimirovac”. Pragmatični Nemci pristali su na promenu imena imajući u vidu ugled Teslinog imena na Balkanu i kvalitet proizvoda. Nova „Tesla" preuzela je deset radnika stare, a kako kaže Stojisavljević, u Vladimirovcu će za sada raditi između 55 do 70 ljudi. Po njemu, ogromne gubitke koji su je doveli do propasti „Tesla" je i imala uglavnom zahvaljujući ogromnom broju zaposlenih.– Prvog dana aprila počela je selidba mašina iz Pančeva u Vladimirovac. Računamo da bismo za dva meseca mogli da počnemo proizvodnju. Za početak 55 hiljada fluorescentnih cevi mesečno, oko 500.000 sijalica, nekoliko stotina hiljada „startera", dvadesetak hiljada „štedljivih" sijalica mesečno, a nadamo se i da će se „Fijat Srbija" zainteresovati za naše auto-sijalice – kaže Branko Stojisavljević.

Zahvaljujući „Narvi" kao poslovnom partneru koji će biti vlasnik 15 odsto kapitala nove fabrike, Stojisavljević se nada da će se proizvodi iz Vladimirovca brzo naći na tržištu EU. Kako kaže za „Politiku", rukovodstvo Pokrajine je obećalo „vaskrsnuloj" fabrici podsticajna sredstva od 18 miliona dinara, koliko da se komunalno opreme nove hale u koje će se smestiti mašine nekadašnje pančevačke „Tesle".

Sve kalkulacije su pokazale, tvrdi Stojisavljević, da će „Tesla" uz čvrstu saradnju „Narve" moći da radi sa dobitkom. I što je možda važnije – jedan srpski brend biće spasen.

Miodrag Šašić

[objavljeno: 03/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.