Teškoće u slanju novca iz Srbije

Izvor: B92, 16.Jul.2011, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teškoće u slanju novca iz Srbije

Beograd -- Slanje novca iz Srbije komplikovano zbog zakonskih ograničenja, ali i zbog činjenice da nismo u sistemima kojima se novac bez provizije šalje preko interneta.

Pet milijardi dolara godišnje se slije u Srbiju. Ovi podaci Svetske banke nisu vezani za investicije, već za novac koji se iz inostranstva šalje pojedincima.

Sa druge strane, daleko je teže novac poslati iz Srbije.

U Srbiji po svemu sudeći ima dosta onih sa rodbinom u inostranstvu. Prema podacima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Svetske banke, godišnje se u našu zemlju slije i do pet milijardi dolara na osnovu izdržavanja porodica.

"Činjenica da Srbija nije zemlja gde ljudi dolaze da rade, da smo siromašna zemlja i da smo mi po osnovu izvoza svoje radne snage imamo prilive od doznaka", kaže ekonomista Goran Nikolić.

Zvanično, prema podacima centralne banke, od početka godine fizičkim licima u Srbiji je na račune uplaćeno 588 miliona evra, dok je iz naše zemlje poslato 14 miliona. Cifre su veće kada je u pitanju prošla godina. Srbi su zvanično od rođaka iz inostranstva dobili 2,4 milijarde evra, dok je preko granice poslato 39 miliona.

"Po osnovu izdržavanja porodice moguće je poslati mesečno do 10.000 evra, naravno ako se plaćaju konkretne usluge kao što je školarina ili za lečenje ti iznosi mogu biti i veći", kaže Miroslav Rebić iz Sosejete ženeral banke.

"Jedan čovek može da pošalje u inostranstvo 90.000 dinara dnevno, a mesecno 900.000, za region su cene povlašćenije nego za ostale zemlje sveta. Na jedan prosečan transfer od 200 evra provizija je 1.450 dinara, a za ostale zemlje 2.000 dinara", kaže Svetlana Lešević iz Pošta Srbije.

Novac se ipak više šalje i prima nezvaničnim kanalima, odnosno daje se na ruke prilikom uzajamnih poseta.

"Naša valuta je dinar i naš devizni sistem ima određena ograničenja koja se svode na to da nije jednostavno izneti novac iz zemlje. Razlog za to je pokušaj da se spreči da se po više osnova odliva novac. Mi smo siromašni kapitalom i pokušavamo regulativom da sprečimo odlazak novca iz zemlje i nije lako poslati novac iz srbije", kaže Nikolić.

Iz zemlje može fizički da se iznese najviše 10.000 evra, dok će vam banke i servisi za slanje novca kao što je "Vestern union", uzeti proviziju. Besplatan a i najbrži transfer novca je preko interneta, ali Srbije još nema u sistemu Pejpal.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.