Tenkovi abrams im nisu dovoljni: Komšije planiraju da kupe i F-35

Izvor: B92, 11.Apr.2023, 14:51

Tenkovi abrams im nisu dovoljni: Komšije planiraju da kupe i F-35

Vrhovni odbrambeni savet Rumunije danas je saopštio da ta zemlja namerava da kupi američke borbene avione poslednje generacije F-35.

Međutim, nije precizirano o koliko aviona je reč, niti kada će doći do kupovine

Kako prenosi Rojters, Rumunija nastoji da ojača svoje vazdušne snage, kao i da se na njenoj teritoriji nalaze PVO sistemi koji služe za odbranu od balističkih raketa, pored trajno stacionirane vojne grupe NATO-a.

''Posedovanje robusnih, kredibilnih, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << interoperabilnih, fleksibilnih i efikasnih operativnih sposobnosti protivvazdušne odbrane, u okviru naših obaveza kao države članice NATO i EU, ključno je za postizanje ciljeva odbrambene politike Rumunije. Proces modernizacije vazduhoplovstva nastaviće se kroz nabavku aviona F-35'', navodi se u saopštenju.

Prošle godine, rumunski predsednik Klaus Johanis rekao je da ta zemlja razmišlja o kupovini aviona F-35, koje proizvodi američki proizvođač oružja Lokid Martin, a prošlog meseca je saopšteno da će kupiti i tenkove Abrams proizvođača Dženeral dinamiks, podseća agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.