Izvor: Politika, 20.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tender za NIS do kraja meseca

"Lukoil" – poželjan kupac Tender za prodaju 25 odsto kapitala Naftne industrije Srbije mogao bi da bude objavljen naredne nedelje, a najkasnije do kraja ovog meseca, odnosno odmah po završetku parlamentarnih izbora u Srbiji, saznaje "Politika".

Planirano je da se inicijalno na tenderu ponudi 25 odsto kapitala, kao i još 24 odsto u naredne tri godine. Kupac NIS-a će pobedom na tenderu obezbediti menadžersko pravo, odnosno upravljanje nad kompanijom koja je u prošloj godini >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ostvarila profit od oko 100 miliona dolara.

Kako isti izvor tvrdi, ruski "Lukoil" je jedan od poželjnijih pobednika na predstojećem tenderu. U igri je takođe i ruski "Rosnjeft", koji je zajedno sa "Lukoilom" NIS i Srbiju identifikovao kao ključnu tačku za širenje svoje delatnosti. Interesovanje za NIS pokazali su i mađarski MOL, grčki "Helenik", austrijski OMV, druga po veličini rumunska kompanija "Rom-Petrol" i poljski PKN "Orlean".

Najave da bi ruski naftni gigant mogao biti novi strateški partner NIS-a potvrđene su i u poslednjem broju specijalizovanog časopisa o cenama i analizama naftnog tržišta na prostorima Sovjetskog Saveza i centralne Evrope "Argus-Petroleum", gde je zvanično objavljen i stav ruskog "Lukoila" koji tvrdi da je "ova kompanija identifikovala Srbiju kao jednu od ciljnih grupa u regionu, budući da je NIS jedna od malobrojnih kompanija koja nije privatizovana. "Lukoil" je, inače, već duže na prostorima Srbije posle kupovine "Beopetrola".

"Politikin" izvor takođe tvrdi da je potencijalne kupce razočarala odluka vlade da se u prvom krugu prodaje samo 25 odsto kapitala, jer se to na primeru mađarskog MOL-a koji ima 25 odsto akcija u hrvatskoj Ini pokazalo kao loše. Budući da MOL u međuvremenu nije uspeo da postane većinski vlasnik Ine, akcije su iznete na berzu.

Potencijalni kupci su složni u jednom – da će odmah po proglašenju novog strateškog partnera morati da ulažu u modernizaciju NIS-ovih rafinerija kako bi u dogledno vreme na tržište plasirali gorivo evropskog kvaliteta.

J. Petrović

[objavljeno: 20.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.