Telenor i TeliaSonera udružuju poslovanje u Danskoj

Izvor: GdeInvestirati.com, 03.Dec.2014, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Telenor i TeliaSonera udružuju poslovanje u Danskoj

OSLO - Nordijski telekomunikacioni operateri Telenor i TeliaSonera izvestili su u sredu da će udružiti svoje operacije u Danskoj kako bi smanjili troškove poslovanja u toj zemlji za otprilike 130 miliona dolara godišnje.

Cena akcije Telenora porasla je jutros na evropskim berzama više od 2, a TeliaSonere 1,5 posto.

Norveška kompanija Telenor i švedska TeliaSonera, koje su se pokušale spojiti još pre 10-ak godina, postigle su sporazum o udruživanju >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << njihovih operacija u Danskoj u zajedničku kompaniju  u kojoj će svaka od njih imati po 50 posto vlasništva.

Na taj način postigle bi do 2019. uštede u poslovanju od oko 130 miliona dolara godišnje na danskom tržištu, na kojemu će zajednički držati udeo od oko 40 posto.

"Potreba za konsolidacijom na danskom telekomunikacionom tržištu vidljiva je već neko vreme jer su operateri suočeni s pritiskom na prihode i profitabilnost, što ograničava prostor za investicije i inovacije", poručio je Telenor.

Taj sporazum, prvi te vrste između Telenora i TeliaSonere, staviće njihovu zajedničku kompaniju u Danskoj rame uz rame s TDC-om, vodećim telekom operaterom na tamošnjem tržištu.

"To je pozitivno za oba operatera. Dansko je tržište vrlo konkurentno, a sada će njihova kompanija postati veliki igrač s kritičnim obimom", kaže Inge Heydon, analitičarka u fondu Sentat Asset Management.

Sporazum između Telenora i TeliaSonere treba još odobriti Evropska komisija. A ove nedelje je norveški regulator blokirao pokušaj TeliaSonere da preuzme norvešku podružnicu Tele2 zbog zabrinutosti da bi taj sporazum vodio povećanju cena i smanjenju kvaliteta, s obzirom da bi na tamošnjem tržištu ostala samo dva jaka operatera.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.