Telekom vredi dve milijarde

Izvor: B92, 01.Mar.2014, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Telekom" vredi dve milijarde

Beograd -- "Telekom Srbija" je ostvario godišnju neto dobit od 15,3 milijarde dinara, što je rast za 4,1 milijardu u odnosu na godinu pre, izjavio je Predrag Ćulibrk.

"Prošle godine smo značajno smanjili zaduženost. Uspeli smo da otplatimo oko 200 miliona evra kredita koji smo uzeli od grupe banaka za otkup akcija od grčkog OTE-a, što sa kamatama iznosi više od 230 miliona evra. Tako nam je sada od obaveza prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bankama preostalo 282 miliona evra", rekao je Ćulibrk za "Novosti".

"Na ruku nam je išao i stabilan kurs, za šta je zaslužna i Narodna banka Srbije. Jer, teško je planirati tokove novca u slučaju naglih promena kursa, pošto su naši inputi u velikoj meri vezani za evro", naveo je generalni direktor Telekoma.

Na konstataciju da je, mimo ove dobiti od 15,3 milijarde, akcionarima isplaćena dividenda od 7,57 milijardi dinara, i pitanje koliko je otišlo u budžet, generalni dorektor "Telekoma Srbija" je rekao:

"Dobro smo poslovali, obezbedili smo određeni višak likvidnosti, ne vidim da tu ima bilo kakvog prostora za spekulacije. Skupština akcionara je donela odluku o isplati dividende iz tekuće dobiti. Građanima je namenjeno 2,1 milijardu dinara bruto, odnosno 1,76 milijardi u neto iznosu posle plaćanja poreza, dok je 5,5 milijardi uplaćeno državi kao većinskom akcionaru".

Kada su u pitanju investicije, on je istakao da je "Telekom Srbija" najveći investitor u sektoru telekomunikacija.

Prema njegovim rečima, u 2013. je investirano 14 milijardi dinara, pođednako je ulagano u sve segmente poslovanja, i u mobilnu i fiksnu telefoniju, i u multimedijalne sadržaje i servise, i u nedovoljno uređene poslovne procese unutar kompanije, što je do sada bilo zapostavljeno.

"Pokrenuli smo nekoliko važnih projekata u domenu IT u cilju ubrzanja procesa unutar same kompanije, kako bismo skratili vreme od ideje do izlaska na tržište. To je postalo ključna stvar u telekomunikacionoj industriji i na tom polju se utakmice dobijaju. Za ovu godinu zamislili smo ambiciozni plan od 16 milijardi dinara novih investicija", naveo je Ćulibrk.

On je naglasio da nisu planirana nova zaduženja.

"Novi plan investicija, koji je usvojio Nadzorni odbor, planira da našim korisnicima obezbedimo što veći protok za prenos podataka. Jer, mobilni telefoni se sve manje koriste za slanje SMS poruka, to je trend u celoj Evropi, a u nekim zemljama i za govornu komunikaciju. Naša konkurencija sada nije samo u Srbiji, već svuda u svetu", rekao je Ćuilibrk.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Telekom Srbija u 2013. ostvario 4,1 milijardu dinara veću dobit

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Mar.2014

BEOGRAD - "Za ovu godinu zamislili smo ambiciozni plan od 16 milijardi dinara novih investicija", naveo je Ćulibrk.

Nastavak na SEEbiz.eu...

TELEKOM SRBIJA: Ostvarena neto dobit od 15, 3 milijarde dinara

Izvor: Telegraf.rs, 01.Mar.2014

Tokom 2013. godine Telekom Srbija je realizovao investiciona ulaganja u iznosu od 13 milijardi dinara, što je za 605 miliona dinara više nego u 2012. godini. Takođe, neto dobit ove kompanije u odnosu na isti period veća je za 36 odsto

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.