Izvor: B92, 21.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Telekom" u manjku zbog nelegalnih ugovora

Beograd -- Sindikat "Telekoma Srbije" saopstio je da je ukupan godisnji prihod te institucije u medjunarodnom saobracaju zbog sklapanja nelegalnih ugovora sa 100 miliona maraka godisnje spusten na 50 miliona. Clan ekspertskog tima "Telekoma" Tihomir Zivanovic istakao je da je, prema Zakonu o sistemima veza i medjunarodnih veza, jedini operater koji ima dozvolu za sklapanje ugovora sa inostranim partnerima preduzece "Telekom Srbija". " Saglasnost za sklapanje tih ugovora daju Savezno ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za telekomunikacije, Vojska Jugoslavije i MUP, iz bezbednosnih razloga", objasnio je Zivanovic. "Isto tako, satelitske stanice u stacionarnoj mrezi rade u sistemu veza PTT. Medjutim, velik broj privatnih vlasnika je nabavio satelitsku stanicu i uspostavio direktne veze Srbije sa inostranstvom, sto je nazakonito. Sada dolazni saobracaj ide preko centrala 'Telekoma Srbija' u lokalnu mrezu, oni placuju usluge onima u inostranstvu, tako da taj novac ne dolazi u zemlju. Inostranstvo nece placati za veci saobracaj koji je imalo prema nasoj zemlji, nego ti pojedinci uzimaju novac", rekao je Zivanovic.
Zivanovic je dodao da je u okviru istog Zakona predvidjeno postojanje savezne inspekcije za telekomunikacije koja kontrolise medjunarodne veze. On je optuzio Trgovinski sud u Beogradu da je na zahtev privatnih provajdera doneo odluku da ugovori sklopljeni sa inostranim partnerima ostanu na snazi. "Ocigledno je da 'Telekom' nije uradio sve, nije sproveo postupak i nije nista prilozio sudu. Tako je sada i sud stao u zastitu nezakonitih radnji, a na steti su svi osim onih pojedinaca koji su zaradili novac i pojedinaca u 'Telekomu' koji su to omogucili", kaze on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.