Tehnološki park u Nišu – šansa IT kompanijama za osvajanje novih tržišta

Izvor: RTS, 31.Okt.2019, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tehnološki park u Nišu – šansa IT kompanijama za osvajanje novih tržišta

Posle Beograda, Niš i Novi Sad bi uskoro trebalo da dobiju naučno-tehnološki park. U Nišu je izgradnja u završnoj fazi, a rok za završetak radova je na proleće.
Građevinski radovi u Naučno-tehološkom parku u Nišu, stigli su do krova. Tokom zime opremaće se unutrašnjost. Prvi stanari mogli bi da budu programeri iz startap centra Elektronskog fakulteta.

Vladan Trkulja iz firme "Sanatek" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << smatra da park pruža dobru osnovu i dobru podršku u povezivanju sa većim kompanijama i osvajanje novih tržišta.
"Objedinjavanje malih startapova i velikih firme na jednom mestu može da bude samo dobra stvar zbog 'netvorking' – povezivanja ljudi i samih projekata", kaže Miljan Savić iz firme "Softver vulf studio".
U niškom tehnološkom parku razvijaće se savremene tehnologije, veštačka inteligencija, robotika i sve popularnija kreativna industrija.
"U naučno-tehnološkom parku pored novih firmi biće i firme koje su sa novim tehnologijama", navodi rektor Univerziteta u Nišu Dragan Antić.
Naučno-tehnološki park imaće pet etaža. Njegova ukupna površina je veća od 12.000 kvadratnih metara, a izgradnja košta oko 11 miliona evra.
Niška IT firma "Logik" ima kancelariju u beogradskom naučnom parku. Kažu da su im iskustva izvanredna.
"Sam IT je u jakom povoju u našoj zemlji i u tom smislu mislim da tu vrstu energije i neke inekcije treba iskoristiti da mi stvarno postanemo jedno društvo koje će biti prepoznato po informacionim tehnologijama", naglašava Veljko Radovanović iz firme "Logik".
"Činjenica je da je Niš bio balkanski centar elektronike, s pravom nam daje razloga da možemo da se danas kandidujemo ponovo kao regionalni centar naprednih tehnologija", ukazuje gradonačelnik Niša Darko Bulatović.
U Nišu trenutno radi oko 200 IT firmi koje zapošljavaju preko 4.000 ljudi. Godišnje ostvare profit veći od 30 miliona evra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.