Tedeski:Atlantik će i dalje ulagati

Izvor: B92, 21.Dec.2010, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tedeski:Atlantik će i dalje ulagati

Vlasnik hrvatske Atlantik grupe Emil Tedeski najavio je za narednih nekoliko godina niz investicija, uglavnom u adaptaciju proizvodnih linija.

On kaže da je cilj da se iskoriste svi sinergijski efekti nakon preuzimanja Droge Kolinske.

Kupovinom slovenačke Droge Kolinske grupa Atlantik postala je vlasnik i srpskog Štarka, Palanačkog kiseljaka i Grand kafe.

Tedeski je kazao da Atlantik u budućnosti namerava da u Soko Štarku radi energetske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pločice za svoj brend sportske ishrane "multipauer" koje se sada proizvode kod ugovornog partnera.

Vlasnik Atlantik grupe, koji je ranije najavio i smanjenje troškova u preuzetim firmama, ocenio je da su "prilike za uštede značajne, kao i dodata vrednost koja proizlazi iz kombinacije Atlantika i Droge".

"Već sam u nekoliko navrata pominjao različite mogućnosti - bilo da su to uštede u nabavci sirovina i usluga, ili da je reč o proizvodnji 'multipauera' 'kokte' u vlastitim pogonima, za razliku od dosadašnje proizvodnje kod trećih strana", kazao je Tedeski.

On je dodao da je normalno da kod spajanja dva poslovna sistema u nekim segmentima ima preklapanja i da to zahteva racionalizaciju da bi se ostvarili planirani sinergijski učinci i zadržala konkurentnost na tržištu.

Na pitanje o spekulacijama u medijima da je Drogu Kolinsku kupio bez para, Tedeski je odgovorio da Atlantik nikada nije učestvovao u netransparentnim procesima, kao i da nije rastao kroz privatizaciju.

On je naveo da je kupovina Droge finansirana sredstvima kompanije i deoničara, uz pomoć EBRD i kreditnim linijama komercijalnih banaka, i dodao da su u dokapitalizaciji grupe učestvovali 15 najvećih akcionara kompanije, EBRD i DEG.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.