Tata će u Britaniji izgraditi fabriku baterija

Izvor: B92, 19.Jul.2023, 16:10

Tata će u Britaniji izgraditi fabriku baterija

Indijska kompanija Tata je donela odluku da izgradi fabriku baterija za električna vozila u Velikoj Britaniji.

Prema agenciji Rojters, ovo je veliki podsticaj za britansku auto-industriju kojoj je potrebna domaća proizvodnja baterija za električna vozila da bi osigurala svoju budućnost.

Tata je danas saopštila da će u Velikoj Britaniji izgraditi svoju prvu gigafabriku van Indije, u koju će uložiti 4,64 milijarde evra i stvoriti 4.000 novih radnih mesta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Ulaganje kompanije Tata u novu fabriku baterija u Velikoj Britaniji je dokaz snage naše automobilske industrije", reagovao je britanski premijer Riši Sunak.

Sunakova vlada je odbila da saopšti koliku finansijsku podršku je obećala firmi Tata da bi ubedila indijskog investitora da izgradi gigafabriku u Britaniji, a ne u Španiji, koja je takođe bila zainteresovana za ovaj projekat.

Prema BBC-ju, London je Tati obećao subvencije vredne stotine miliona funti, ali bivši šef proizvođača automobila Aston Martin, Endi Palmer, smatra da su državni podsticaji neophodni da bi britanska auto-industrija bila i dalje konkurentna.

Očekuje se da će nova Tatina fabrika biti sagrađena u Somersetu, na jugozapadu Engleske, a proizvodnja baterija za nove modele automobila Jaguar Lend Rover (JLR) će početi 2026. godine. Sa početnom snagom od 40 gigavat-sati, fabrika bi obezbedila skoro polovinu proizvodnje baterija u Britaniji do 2030. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.