Tasovac: Kultura i ekonomija neophodne jedna drugoj

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Nov.2015, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tasovac: Kultura i ekonomija neophodne jedna drugoj

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac izjavio je danas da se kultura ne može razvijati bez snažne ekonomske baze, kao što se uspešna ekonomija i društvo zasnovano na inovacijama ne mogu zamisliti bez snažne kulturne produkcije i kreativne industrije.

"Kultura se ne stvara na nebu, nego na zemlji, a to znači da je ona značajan činilac u ekonomskom razvoju jedne zemlje. Ekonomija i kultura su neophodne jedna drugoj", istakao je Tasovac na Drugom forumu ministara kulture >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Sofiji.

"Naš posao je da pomognemo akterima iz oba sektora da prepoznaju međusobnu važnost i da ih ohrabrimo u pronalaženju različitih modusa saradnje", dodao je ministar i najavio da će Srbija, u saradnji sa Ministarstvom kulture Kine u junu 2016. godine biti domaćin posebnog međunarodnog foruma o kulturnim industrijama.

Prema rečima Tasovca, cilj foruma je da se stvore kanali za međunarodnu kulturnu razmenu i komunikaciju.

"Forum će okupiti donosioce odluka i stručnjake 17 zemalja, koji će istražiti prostor i mogućnosti za buduću saradnju, stvoriti novu komunikacijsku platformu za kulturu i kreativne industrije i dati ključne smernice za implementaciju zajednički utvrđenih ciljeva na ovom polJu“, naglasio je Tasovac, dodajući da će mu biti cast da bude domaćin Beogradskog foruma.

Ministar kulture i informisanja poručio je da jedan od najvažnijih preduslova za uspešnu saradnju jeste mapiranje sektora i analiza realnih snaga, izazova i mogućnosti razvoja kulture i kreativnih industrija, ne samo u svih 17 zemalJa pojedinačno, već i u celini formata "16+1".

"Smatram da bi bilo važno razgovarati o mogućnosti osnivanja stručnog tela koje bi se bavilo izradom strategije razvoja kreativnih industrija između 16 država i NR Kine, davanjem proporuka i evaluacijom procesa razvoja sektora i osmišljavanjem mehanizama koordinacije i kontrole“, rekao je Tasovac.

"U tom smislu, posebna pažnja bi morala da se posveti intersektorskoj saradnji - između kulture, turizma, ekonomije, nauke, i obrazovanja - i povezivanju lidera na pol?u kreativnih industrija sa nosiocima znanja u procesu razvoja inovacija iz drugih društvenih oblasti“, zaključio je ministar na forumu koji traje i sutra.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.