Izvor: B92, 15.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tanjug dotiran iz budžeta

Beograd -- Predlogom budžeta predviđeno da se novinska agencija Tanjug mesečno dotira s 200.000 evra, saznaje Danas.

Ministar finansija Mirko Cvetković izjavio je da nelojalnu konkurenciju treba sprečavati u svim oblastima, pa i u medijiskom prostoru. On je povodom informacija su u predlogu ovogodišnjeg budžeta povećana izdvajanja za Tanjug rekao da su te obaveze državne kase nasleđene, ali da će morati da budu preispitane.

Cvetković je dodao da novac poreskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obveznika ne bi smeo da se koristi za narušavanje tržišne konkurencije.

Predstavnici medija izrazili su nezadovoljstvo takvom odlukom Vlade Srbije ocenjujući da država tako favorizuje Tanjug i da se tako oglušuje o elementarne norme evropskih vrednosti i slobodnog tržišta.

Medijski stručnjak Rade Veljanovski rekao je za Danas da država Tanjugu obezbeđuje privilegovan položaj u odnosu na druge medije. "Voleo bih da država nema upliv u vlasništvo Tanjuga jer nije dobro da se održi monopol, kao što je bilo devedesetih", rekao je Veljanovski.

S tim stavom se slaže potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Đorđe Vlajić koji je rekao da zahvaljujući državnim dotacijama Tanjug može sebi da priušti niže cene u odnosu na druge agencije. On smatra da bi, zbog toga, Tanjug trebalo da bude besplatan servis.

Direktor za razvoj i međunarodnu saradnju agencije Beta Ratomir Diklić ocenjuje da je ta stavka u budžetu skandalozna jer agencije Beta i Fonet, kao poreski obveznici, tako plaćaju i finansiranje Tanjuga.

Ministarstvo: Nasleđeno stanje

Ministarstvo kulture je saopštilo da će evropski principi koji podrazumevaju da država, novcem iz budžeta, ne treba direktno da finansira rad medija, biti ugrađeni u politiku prema medijima.

Povodom navoda da država, izdvajajući sredstva za finansiranje Tanjuga, narušava tržišnu poziciju privatnih agencija, Ministarstvo kulture je naglasilo da je to stanje nasleđeno iz minulih godina i da ga nije moguće radikalno izmeniti preko noći.

U saopštenju se ističe da je već pokrenuta inicijativu za razmatranje mesta i uloge medijskih kuća u čijem finansiranju učestvuje država kako bi se onemogućio njihov monopolski položaj na tržištu i ugrožavanje medija u privatnom vlasništvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.