Tanaskovićeva za BIZcast: Izmenjen je zakon; Otvorena su vrata ogromnog tržišta

Izvor: B92, 06.Dec.2023, 13:17

Tanaskovićeva za BIZcast: "Izmenjen je zakon"; "Otvorena su vrata ogromnog tržišta"

"Izmenjen je zakon i jasno smo precizirali da ne može da bude korisnik subvencije onaj koji ima zemlju a ne obrađuje je", rekla je Jelena Tanasković.

Predlogom budžeta za 2024. godinu, za poljoprivredu su opredeljena sredstva u ukupnom iznosu od 119 milijardi dinara, što predstavlja rekordan iznos do sada.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković je gošća druge epizode BIZcasta i otkriva šta čeka srpske poljoprivrednike u budućnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U 2024. godini će prvi put posle 20 godina sredstva iz budžeta biti namenjena isključivo jednoj godini. Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede otkriva šta je predviđeno budžetom za 2024. godinu kada je poljoprivreda u pitanju.

"Svi stari dugovi, zaključno sa 31. 12. 2023. godine, će biti isplaćeni i to je ono što je predviđeno budžetom od 115 milijardi dinara i 2024. godine imamo budžet 105 milijardi dinara, plus 14 milijardi dinara samo za refakciju, koja će biti vraćena poljoprivrednicima za kupovinu goriva. U tih 105 milijardi, 90 milijardi je čista subvencija", rekla je ministarka Tanasković.

Povećane su subvencije po grlu, mleku i po hektaru. Davanja po košnici će biti uvećana za 25 odsto i iznosiće 1.000 dinara. Osim podsticaja po košnici, pčelari su u mogućnosti da koriste i podsticaje za nabavku novih mašina i opreme.

"Mi smo 2022. i 2023. godine pustili 34 mere. Tih 34 mera pokriva svaki segment poljoprivredne proizvodnje. Ranije smo 2012. godine imali tri mere, imali smo hektare, genetiku i subvenciju po litri mleka. Tu je priča počinjala i završavala se. Danas, imate i voćarstvo i povrtarstvo i prmarnu biljnu, primarnu stočarsku proizvodnju, imate organsku biljnu i organsku stočarsku proizvodnju i naravno sve mere direktnih davanja", rekla je ministarka.

Goran Vesić za BIZcast: Umesto naplatnih rampi nešto novo; "Od Beograda do Niša za 100 minuta"

Još jedna novina za poljoprivrednike je i uvođenje eAgrara i izmena zakona. Suvencije će biti strože kontrolisane i neće dolaziti do njihove zloupotrebe.

"Izmenjen je zakon i vrlo jasno smo u zakonu precizirali da ne može da bude korisnik subvencije onaj koji ima zemlju u vlasništvu a ne obrađuje je. Mora da bude korisnik subvencije iz budžeta Republike Srbije isključivo i samo proljoprivrednik koji tu zemlju obrađuje. Ako ste vlasnik zemlje a ne obrađujete je, ne možete da koristite subvenciju", objasnila je Tanaskovićeva.

Ove godine je potpisan treći sporazum sa Kinom. U maju su potpisani usaglašeni sertifikati za izvoz meda i hrane za kućne ljubimce. Kinesko tržište će sada imati priliku da proba i srpsku jabuku. Potpisivanje tog dokumenta doprineće unapređenju bezbednosti hrane pri spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa Kinom. Takođe, Srbija će obezbediti bolju poziciju za plasman novih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na kinesko tržište.

"Izuzetno, izuzetno bitna stvar. Generalno, veliki ugovor, velika pozicija, velika vrata jednog ogromnog tržišta su nam otvorena. I da vam kažem iskreno, možda je taj ugovor, pored svega što mislim da smo uradili, od digitalizacije preko povećanja budžeta, najveća stvar koja se desila poljoprivrednicima u Srbiji u 2021. godini", rekla je Tanaskovićeva.

Pogledajte drugu epizodu BIZcasta:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.