Taman doskočili a pojavio se potpuno neočekivan problem

Izvor: B92, 23.Jun.2018, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Taman doskočili a pojavio se potpuno neočekivan problem

Taman kada su u Hrvatskoj mislili da su doskočili najmu soba “na crno”, pojavio se novi i sasvim neočekivani problem.

Baš kad smo nekako pomislili da su se država, inspekcije i sistem za prijavljivanje gostiju eVisitor uspeli izboriti protiv domaćina koji iznajmljuju "na crno" u porodičnom smeštaju, u Hrvatskoj na takav način počinju raditi – stranci, piše Slobodna Dalmacija.

Pomama za kupovinom turističkih nekretnina na Jadranu poslednjih godina u kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je, prema proceni upućenih, oko 150.000 stranaca i kompanija u vlasništvu stranaca kupilo turistički apartman, stanove ili kuće za odmor, nije samo posledica rastuće popularnosti naše zemlje. U takvom je sticanju nekretnine deo stranih vlasnika video i način zarade, pa se u njima bave iznajmljivanjem svojim zemljacima što je zakonski dozvoljeno.

Ali, deo njih to isto radi bez ikakva prijavljivanja, registracije i plaćanja boravišne takse, iako su sve to po zakonu dužni. Prema procenama upućenih, oko 10 do 15 odsto vlasnika takvih turističkih nekretnina u Hrvatskoj prima svoje zemljake "na crno". A to je lepih 15-ak hiljada objekata u Hrvatskoj za koje niko ne zna ko u njima boravi.

Zato nema manjeg ili većeg turističkog mesta na Jadranu u kojemu vam domaćini u sezoni neće kazati kako "tamo u susednoj kući Mađar, Čeh, Slovak, Slovenac, Ukrajinac svake nedelje menjaju po desetak gostiju koji nigde nisu evidentirani ni prijavljeni". A morali bi biti čak i ako su porodica ili prijatelji stranih vlasnika kuća jer tako nalaže Zakon o boravišnoj taksi.

Boravišnu taksu dužan je da plati vlasnik kuće ili stana za odmor za sebe i sve osobe koje noće u toj kući ili stanu. Vlasnik i članovi njegove uže porodice plaćaju boravišnu taksu umanjenu za 70 odsto. Boravišnu taksu plaćaju kada u kući ili stanu za odmor borave u razdoblju glavne sezone."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.